Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Την τελευταία Κυριακή του 2018 ο Τύπος φιλοξενεί ανασκοπήσειςγια την χρονιά που φεύγει και αναλύσεις και προβλέψεις για την νέα χρονιά. Φιλοξενούνται επίσης συνεντεύξεις, όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό, όπως και για θέματα οικονομίας και ενέργειας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Με τα μάτια στην ExxonMobil» γράφει ότι όλες οι πλευρές στο Κυπριακό περιμένουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 10. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στις επικρίσεις Θ. Πυρίλλη λέγοντας ότι κακώς αποδίδονται ευθύνες στον ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του πρώην ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή για τους σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αμέριμνη πολιτεία απεγνωσμένα θύματα» δίδει συνέχεια με τα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών και σημειώνει την σημερινή κατάσταση πραγμάτων και τα κενά που υπάρχουν. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για το τί ονειρεύεται για την πρωτεύουσα και απολογείται για την καθυστέρηση της πλατείας Ελευθερίας. Αλλού καταγράφει το προφίλ ενός παίκτη καζίνου.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Διάλογος εντός αναφορών ΟΗΕ» φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό όπου λέει πως άλλοι πρέπει να αφυπνιστούν από το μήνυμα Τσαβούσογλου για «μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατό» και δηλώνει ετοιμότητα να συναντηθεί με όποιον αξιωματούχο της Τουρκίας, χωρίς να παραγνωρίζει τον Τ/κ ηγέτη. Αλλού γράφει ότι η Χαβούζα στη Λεμεσό αποκαταστάθηκε και αποδόθηκε στην πόλη. Σε άλλο θέμα γράφει για επαύλεις για κροίσους στην Κύπρο με την πιο ακριβή να βρίσκεται στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού και να κοστίζει 30 εκ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Δεκανίκια στις πολιτικές Αναστασιάδη» φιλοξενεί συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος δηλώνει ότι κάποια κόμματα αυτή την περίοδο, λειτούργησαν ως δεκανίκι στις πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφικό αφιέρωμα στην χρονιά που φεύγει των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από διάφορες χώρες στις οποίες προσέφεραν φέτος ιατρικές υπηρεσίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δήμος Λάρνακας επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή με τους αρμοδίους ώστε να καταστεί δυνατή η ανέγερση ψηλών κτιρίων.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Νέα γεωπολιτική καταιγίδα πάνω από την Αν. Μεσόγειο» γράφει ότι Συρία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Γαλλία, Ισραήλ και στη μέση οι Κούρδοι εμπλέκονται στο νέο σκηνικό, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των Αμερικανών ότι αποχωρούν από την Συρία. Σε άλλο θέμα γράφει για τα καλά και τα κακά από την «θυσία» της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην οικονομία του τόπου. Αλλού αναφέρεται στα κέρδη και τις ζημιές το 2018 για τα κόμματα.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Η Κύπρος το 2019» φιλοξενεί απόψεις ειδικών για προβλέψεις και εξελίξεις που θα καθορίσουν την νέα χρονιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βαθαίνει η κρίση σε υγεία και παιδεία. Αλλού γράφει ότι οι Κύπριοι παντρεύονται μετά τα πρώτα «άντα» και ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο, ενώ ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής προωθεί μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο «2019 ένας σημαντικός χρόνος για το αέριο του East Med» γράφει ότι παρά τις ελπίδες για πλούσια αποθέματα, ειδικοί προειδοποιούν για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό περιστατικό με το εμπορικό πλοίο «Athlos» και γράφει ότι δύο μέλη του πληρώματος έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα μειωμένα αποθέματα νερού ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Πρώτο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA: Δεύτερο ακολουθεί το δελτίο του AΝΤ1

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/12/2018 11:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: