Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και η άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και οι επικείμενες διεργασίες για τους όρους αναφοράς, θέματα οικονομίας, οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας – ΗΠΑ προβάλλονται στα κύρια θέματα τους σημερινού Τύπου. Δεσπόζουν επίσης η συνεχιζόμενη αντίδραση στην απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, οι Ευρωεκλογές, συνεντεύξεις, οι διαδηλώσεις στη Γαλλία από τα «Κίτρινα Γιλέκα» καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «SOS – Πισωγυρίζουμε» εκφράζει την έντονη ανησυχία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και της ΟΕΒ για την αύξηση του εργατικού δυναμικού καθώς και του κόστους της κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε χθες την άμεση παραίτηση του Υπουργού Εμπορίου, Γιώργου Λακκοτρύπη σε σχέση με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρεται επίσης στα εκατοντάδες γράμματα από παιδιά με παραλήπτη τον Αγιο Βασίλη.

Ο «Πολίτης’» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Κάθοδο Αμερικανών φοβούνται οι Ρώσοι» γράφει ότι η δήλωση της Ζαχάροβα είναι προϊόν της εκδίωξης Ρώσων επενδυτών από τη χώρα ενώ η οικονομική πίεση των Αμερικανών σε συνδυασμό με τη επένδυση της ExxonMobil φοβίζουν. Προβάλλει συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου ότι μόνο λύση ΔΔΟ πρέπει να συζητούμε. Αλλού αναφέρεται στα «μαγικά μανιτάρια της Κύπρου».

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Διαδικασία εξπρές από ΟΗΕ» γράφει ότι η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να έχει μαζί της στις συναντήσεις της στην Κύπρο έγγραφο εργασίας με περίγραμμα των ‘όρων αναφοράς’ και στόχος είναι να συμφωνηθεί το περίγραμμα και η διαδικασία και στη συνέχεια να συγκληθεί πενταμερής. Προβάλλει επίσης συνέντευξη με τον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος μετά από 22 χρόνια, λύνει τη σιωπή του και δηλώνει ότι ‘πήραν με ένεση αίμα με AIDS» και τον μόλυναν. Προβάλλει αλλού δήλωση του Γιώργου Περδίκη ότι η έδρα στην Ευρωβουλή δεν ανήκει μόνο στην ΕΔΕΚ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Στοίχημα αποτελεί η αυτονόμηση» γράφει ότι συμβόλαια και δομές είναι τα κύρια σημεία που αναμένεται να ξεχωρίσουν κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ξεκινά μεταξύ συντεχνιών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και ΟΚΥπΥ. Γράφει αλλού ότι μια σειρά από σημαντικές παράμετροι φαίνεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Αναφέρεται επίσης σε αντιφάσεις του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με σοβαρά θέματα ασφάλειας του κτιριακού συγκροτήματος του Λυκείου Βεργίνας.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η εμμονή στην ομοσπονδία απομονώνει τον Ακιντζί» γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραμερίζει τον Τ/κ ηγέτη ενώ συνεχίζεται η διαμάχη με την Αγκυρα για το είδος λύσης στο Κυπριακό. Προβάλλει επίσης τις διαδηλώσεις στη Γαλλία με τα «κίτρινα γιλέκα». Αλλού η “CM” προβάλλει τη φωταγώγηση της Λευκωσίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων .

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «42 Leopard στην Κυθρέα» και γράφει ότι σε νέα αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του κατοχικού στρατού προχώρησε η Τουρκία με την έλευση στην Κύπρο τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard ενώ μαίνονται οι κρίσιμες ζυμώσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό. Γράφει επίσης ότι στις 17 Δεκεμβρίου ξεκινά η τελευταία προσπάθεια για κατάληξη στους όρους αναφοράς. Αν υπάρξει κατάληξη, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση Λουτ-Αναστασιάδη-Ακιντζί. Γράφει αλλού ότι νέα εποχή αρχίζει στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αμύθητα τα πλούτη του υπόκοσμου» και προβάλλει συνέντευξη του Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου ο οποίος τονίζει ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα πάταξης της διαφθοράς, ωστόσο αναφέρει ότι ο υπόκοσμος αφέθηκε να απολαμβάνει αμύθητο πλούτο. Αλλού προβάλλει τις συμπλοκές στη Γαλλία. Η «Κ» αναφέρει επίσης ότι κατά 5 δις. Ευρώ μειώθηκαν οι ρωσικές καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου σε διάστημα τεσσάρων ετών ενώ έκλεισαν και 20 χιλιάδες λογαριασμοί ξένων στο πλαίσιο της οδηγίας για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/12/2018 11:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: