Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αναμενόμενη άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και οι δηλώσεις από Λευκωσία και Αθήνα ότι δεν είναι εφικτή συμφωνία στους όρους αναφοράς μέχρι τα Χριστούγεννα, οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι κατηγορίες για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού και η λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην Αμμόχωστο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δεν προλαβαίνουμε», γράφει στο κύριο της θέμα ότι λίγο πριν την άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και Λευκωσία και Αθήνα φαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας ότι δεν είναι εφικτή συμφωνία στους όρους αναφοράς μέχρι τα Χριστούγεννα. Αλλού, γράφει ότι πολλά σχολεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας καθώς δεν υπάρχουν περιφράξεις. Σε άλλο της θέμα γράφει για το μήνυμα του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου ότι συνομοσπονδία στην Κύπρο σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι μέσα στην ΕΕ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νωρίς ο Δεκέμβριος για όρους αναφοράς», γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας καμία προετοιμασία των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι επαρκής αφού από τη βούληση της εξαρτάται η λύση. Αλλού, γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ Βαρωσιώτες που βρέθηκαν στη λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην Αμμόχωστο ζήτησαν το συντομότερο δυνατόν λύση στο Κυπριακό. Σε άλλο του θέμα γράφει για αγώνα δρόμου της ΑΗΚ για να μπορέσει να συνδέσει δεκάδες νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στο δίκτυο της μέχρι το τέλος του 2019.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Δύσκολη και η επόμενη μέρα», γράφει πως η κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ δεν φαίνεται να αρκεί για νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και γι αυτό και το παζλ που θα πρέπει να στήσει η ίδια και ο ΓΓ των ΗΕ είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν θέλει η νέα προσπάθεια να μην οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο. Αλλού, γράφει ότι διευθύνσεις και ονόματα όλων όσοι υπηρετούν σε πολιτειακό αξίωμα και λαμβάνουν ταυτοχρόνως μισθό και επαγγελματική σύνταξη για υπηρεσία τους στο δημόσιο, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα «έψαλαν στην Κυβέρνηση για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού».

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φουσκωμένοι 34% οι λογαριασμοί ρεύματος», πως σε σύγκριση με την περσινή περίοδο οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 34% ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα η αύξηση ανήλθε στο 4,2%. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για τη λίστα με τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην πώληση διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα γράφει πως φιλέτα αλλά και χωράφια χωρίς ιδιαίτερη εμπορική αξία περιλαμβάνει η λίστα με τα ακίνητα τα οποία θα δοθούν στο Ταμείο για τους κουρεμένους καταθέτες.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/12/2018 07:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: