Η Αθήνα απαντά στα Τίρανα με επιστολές προς την …Ε.Ε.: Σκληραίνει τη στάση της η Αλβανία




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Επιμένει στην «σκληρή» ατζέντα η κυβέρνηση Ράμα τόσο στο ζήτημα των ελληνικών περιουσιών στην Χειμμάρα, όσο και στο θέμα των Τσάμηδων, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα απαντά με… επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι σε συνέντευξη του στο αλβανικό κανάλι News24 απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για το περιουσιακό, υποστήριξε πως είχε λανθασμένη πληροφόρηση και ότι «οι περιουσίες που αξιοποιούνται τουριστικά ανήκουν σε ιδιώτες».

Ο κ. Μπουσάτι ουσιαστικά επιμένει στην θέση ότι στην Αλβανία και ειδικά στην Χειμμάρα δεν υπάρχουν ιδιωτικές ιδιοκτησίες και για οποιαδήποτε περιοχή εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τουριστική αξιοποίηση (συνήθως από εταιρίες φιλικά προσκείμενες στο καθεστώς Ράμα) θα κρατικοποιούνται και θα αποδίδονται προς αξιοποίηση στα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η θέση αυτή αποτελεί την βάση για την ολοκλήρωση της κατάσχεσης των ιδιωτικών περιουσιών που άρχισε με το Κομμουνιστικό καθεστώς και μάλιστα ο κ. Ράμα προχωρά ένα βήμα παραπάνω καθώς μοιράζει τις κατασχεμένες περιουσίες της Ελληνικής Μειονότητας σε φιλικούς (και συνήθως «γενναιόδωρους») «επιχειρηματίες» για τουριστική εκμετάλλευση.

Όμως ο κ. Μπουσάτι αναφέρθηκε και στον ελληνοαλβανικό διάλογο που είχε ξεκινήσει ο ίδιος με τον Ν. Κοτζιά και ο οποίος μετά τα όσα έχουν συμβεί αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Αθήνα έχει δεχθεί να άρει το Εμπόλεμο (σ.σ. αν και παγίως οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι έχει ήδη αρθεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1987) και ότι στην ατζέντα υπάρχει «θέμα Τσάμηδων όχι ως εδαφική διεκδίκηση της Αλβανίας στην Τσαμουριά,αλλά ως θέμα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων…».

Όλα αυτά βεβαίως είναι η «κακή» κληρονομιά του τουλάχιστον άστοχου τρόπου με τον οποίο δομήθηκε ο ελληνοαλβανικός διάλογος, που απλώς άνοιξε τον δρόμο για την επισημοποίηση του «Τσάμικου» έστω και ως… ανθρωπιστικού προβλήματος, όπως το παρουσιάζει ο κ. Μπουσάτι. Διάλογος που προσέφερε ορισμένα σημαντικά ανταλλάγματα στον κ. Ράμα και είχαν θετικό αντίκτυπο στους Αλβανούς μετανάστες στην χώρα μας ενώ τελικά αφέθηκε εκτεθειμένη η Ελληνική Εθνική Μειονότητα και έμεινε μετέωρη η Συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων Συνόρων.

Στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με την Αλβανία ο ΑΝΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος έστειλε επιστολές στον αρμόδιο επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν και στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου καταγράφονται οι συγκεκριμένες κινήσεις εναντίον της Ελληνικής μειονότητας και επισημαίνεται ότι αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της ΕΕ. Πάντως την περασμένη εβδομάδα απελευθερώθηκε ένα ακόμη ευρωπαϊκό κονδύλι 94 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Τίρανα.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση την Δευτέρα και με τον πρόεδρο της «Ομόνοιας Χειμμάρας», Φ. Μπελέρη με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο περιουσιακό και ενημερώθηκε για τις επόμενες κινήσεις των Χειμμαραίων στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Δυναμίτης Τσαβούσογλου στις διαπραγματεύσεις: Μόνο σε όνειρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις η Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: