Γρίφος η πιθανή συνεργασία Μητσοτάκη με Σταύρο: Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Θεοδωράκης για τα Σκόπια




Με άλυτο γρίφο μοιάζει η σύμπτωση ή διάσταση απόψεων της ΝΔ με το ΠΟΤΑΜΙ σχετικά με την συμφωνία των Σκοπίων, αλλά κυρίως μια πιθανή συνεργασία του Σταύρου Θεοδωράκη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, διατύπωσε απόψε την θέση ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία, παίρνοντας αποστάσεις από την θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλοι κάνουν νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες, λέει ο Μητσοτάκης

«Είμαι εδώ για να μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ. Η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη συμφωνία των Πρεσπών με έναν τρόπο συγκροτημένο και τεκμηριωμένο. Χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές, αναγνωρίζοντας τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή μας τη θέση και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει. Θα αγωνιστούμε για να μην κυρωθεί», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;».

  • «Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα, συμφωνούμε σε πολλά. Δεν μπαίνουμε, όμως, σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη ΝΔ. Άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επισήμανε ότι «μόνο ο κ. Ζάεφ έχει λόγο να πανηγυρίζει για συμφωνία», ενώ τόνισε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είπαν «ναι», εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν «όχι». «Η στάση μας αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσο για τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τη ΝΔ να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα «Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία». Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, άλλοι ψήφισαν τη Συμφωνία και όταν είχαν την ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση, με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, σφύριζαν αδιάφορα, γιατί ήθελαν να μείνουν ορισμένους μήνες ακόμα στις καρέκλες τους. Η ΝΔ μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ και των βουλευτών της».

Στ. Θεοδωράκης: Η θέση μας στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη

Απαντώντας, στο ίδιο ερώτημα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:

  • «Πολλοί πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η θέση και οι τοποθετήσεις σου πρέπει να μπαίνουν σε μια ζυγαριά, δίνοντας και παίρνοντας. Το Ποτάμι το έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, πολιτεύεται με βάση τις αρχές του». «Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δεν με ξαφνιάζουν, πριν από έξι μήνες με παρουσίαζαν ότι ήμουν “κλεισμένος” στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο. Το λογικό είναι κάποιος που θέλει να τα αλλάξει όλα στη χώρα, δεν θα πρέπει να προσχωρεί σε άλλα κόμματα γιατί θα είναι ένα δείγμα προς την κοινωνία ότι όλα στην πολιτική αλλάζουν με βάση την καριέρα» πρόσθεσε.

Η θέση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως σημείωσε, είναι ξεκάθαρη:

  • Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας. Αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη, υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, αλλά αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Όσον αφορά τις δηλώσεις Ζάεφ, τόνισε ότι «δεν στερούμαστε το δικαίωμα να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τον λαό μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή». Τέλος έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας «Δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι. Επειδή δεν μπορούν να απευθυνθούν με αυστηρότητα στον άλλο εταίρο (ΑΝΕΛ), προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο Ποτάμι. Εμείς τολμάμε και επιλέγουμε τις δύσκολες λύσεις».

 

Ο Ζάεφ επιμένει σε “μακεδονική” γλώσσα, λέει όχι σε παράρτημα, μιλά για …φιλία με την Ελλάδα


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: