Για το «θεαθήναι» οι Navtex της Άγκυρας: Επίδειξη ισχύος του Ισραήλ στην Κύπρο με 80 αεροσκάφη




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Στην Κύπρο, όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ξεκάθαρα πως φορτώνει το πράγμα» είναι μια από τις εκφράσεις που θέλησε να χρησιμοποιήσει ανώτερη πηγή του πενταγώνου, η οποία δεν σταματά στιγμή να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Αναφορικά με το Αιγαίο υπάρχει η εκτίμηση πως όσο παραμένει απομονωμένη η Τουρκία στις εξελίξεις που αφορούν τα ενεργειακά, αυτό θα την ωθεί σε διαρκείς προκλήσεις στο Αρχιπέλαγος, για το οποίο είναι ενήμερο το προσωπικό που υπηρετεί στα ακριτικά νησιά αλλά και τα στελέχη που φρουρούν τις θαλάσσιες Θερμοπύλες ώστε να υπάρχει εγρήγορση και αντανακλαστικά.

Η νευρικότητα της Άγκυρας μπορεί να φανεί επίσης και μέσα από τις τελευταίες παράνομες ναυτικές οδηγίες που εξέδωσε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς μέσα απ’ εκεί η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να ναυαγήσει και πάλι τις συνομιλίες για το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε ότι το ενεργειακό της μέλλον θα περάσει μόνο μέσα από το συγκεκριμένο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον βρεθούν λύσεις.

Επανερχόμαστε ωστόσο στις ναυτικές οδηγίες και τη νευρικότητα της Τουρκίας. Οι λόγοι είναι δυο αυτής της συμπεριφοράς, όπως μας εξηγούσαν Αξιωματικοί από το Πολεμικό Ναυτικό και οι δυο λόγοι προκύπτουν μέσα από τις navtex.

  • Στη μια περίπτωση οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας για τα ναυτικά γυμνάσια πρόκειται ν’ αγγίξουν «ευαίσθητες χορδές» των Ηνωμένων Πολιτειών από τη στιγμή που το τρυπάνι της Exxon Mobil ήδη έχει πιάσει δουλειά και σε καμία περίπτωση η εταιρία δεν θα δεχτεί κοντά της οποιαδήποτε άσκηση, ειδικά από χώρα που δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ της ενεργειακής συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Ο δεύτερος λόγος που προκύπτει με μια απλή, ίσως και δεύτερη ανάγνωση των ναυτικών οδηγιών της Τουρκίας είναι πως, πρόθεση της Άγκυρας- σύμφωνα πάντα με Αξιωματικούς που συνομιλήσαμε- είναι να αποκλείσει για τα ναυτικά γυμνάσια μια περιοχή τεραστίων διαστάσεων που μόνο ένας στόλος ίσως με περισσότερες από 70 μονάδες επιφανείας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ασκήσεις σ’ ένα τόσο μεγάλο πεδίο.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό, πως οι κινήσεις αυτές των Αξιωματούχων της Τουρκίας γίνονται απλώς για να δείξουν πως είναι κι αυτοί στην περιοχή και πως όποτε θέλουν δηλώνουν ότι θα κάνουν ασκήσεις αψηφώντας τις υπερδυνάμεις που έχουν δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Έμπειροι αναλυτές έλεγαν επίσης ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ μεγάλο μέρος του στόλου της σ’ αυτές τις περιοχές και θα δίνει εντολές σε όποιο πλοίο υπάρχει στην περιοχή αυτή, όπως τα συνοδευτικά πολεμικά σκάφη του ερευνητικού Barbaros, να κάνουν δήθεν κάποια άσκηση ώστε να δείξουν μια έστω παρουσία.

  • Πάντως ανώτερες πηγές έλεγαν πως αυτή η συμπεριφορά σαφώς συνδέεται και με τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, με την πρώτη να θέλει να δείξει πως έχει τη δύναμη να κινείται συνεχώς έτσι όπως πρέπει κατά την γνώμη των κυβερνώντων στην Τουρκία κι από την άλλη χρυσώνει το χάπι προς τη Ρωσία ώστε να φανεί πιστή της σύμμαχος.

Οι ίδιες πηγές όμως εξηγούσαν ότι αυτή η συμμαχία χαρακτηρίζεται πρόσκαιρη ενώ αυτή που αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, θα κρατήσει μιας και τα συμφέροντα όλων των χωρών είναι πολλά κι όλοι θα βγουν κερδισμένοι, ένας όμως θα χάνει…

  • Επίδειξη ισχύος και αυστηρό μήνυμα από το Ισραήλ «αγκαλιάζοντας» την Κύπρο

Την ώρα που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντά με κάθε νόμιμο στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, προσπαθώντας να κρατήσει την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία, χαμηλά, μια ακόμη συνεκπαίδευση χερσαίων δυνάμεων της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ είναι σε πλήρη εξέλιξη και μ’ αυτό τον τρόπο, κοντά στον ισχυρό σύμμαχο της περιοχής αποστέλλεται το πλέον σαφές μήνυμα.

Η επίδειξη ισχύος στην περιοχή από μια δύναμη που πολεμά με πραγματικά πυρά και δεν μένει σε διαρκείς ασκήσεις είναι τέτοια που στην μεγαλόνησο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φτάσει πολλοί τύποι μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ καθώς επίσης και ιπτάμενα ραντάρ αλλά και τάνκερ. Το πρώτο συντονίζει τις δυνάμεις από πολύ μεγάλο ύψος ενώ το δεύτερο ανεφοδιάζει στον αέρα τα μαχητικά των Ισραηλινών.

  • Ο αριθμός των αεροσκαφών που συμμετέχουν και που οι πιλότοι τους προχωρούν σε συνεχείς χαμηλές διελεύσεις, φτάνουν τα 80, αριθμό ρεκόρ για μια διμερή άσκηση σε μια τέτοια περιοχή. Ορισμένα από αυτά απογειώνονται απευθείας από το Ισραήλ, φτάνουν στην Κύπρο για να ασκηθούν και επιστρέφουν και πάλι στην βάση τους.

Επιπλέον όπως σημειώνουν ανώτεροι Αξιωματικοί του Ελληνικού πενταγώνου, όπως η Αθήνα έχει αναλάβει την εκπαίδευση Κυπρίων Στρατιωτικών απ’ όλους τους κλάδους, έτσι και το Ισραήλ, μέσα από αυτές τις διμερείς ασκήσεις δείχνει την πρόθεση να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα: να μεταλαμπαδεύσει πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές που εφαρμόζει σε πραγματικό πεδίο μάχης και στα στελέχη των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε θα φανούν σε ένα μόλις 24ωρο οι νέες δομές ασφαλείας που θα προκύψουν μέσα από την τριμερή, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, η οποία με τη συμβολή των παρατηρητών εξ Αμερικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν θα φέρει νέα δεδομένα και συμφωνίες που καλό θα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να τις εκμεταλλευτούν από την επόμενη κι όλας ημέρα. Κυρίως η Αθήνα η οποία οφείλει να τρέξει αν θέλει να διατηρήσει το αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει και νέα μέσα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Το φιάσκο των τουρκικών ασκήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οι κούφιες προκλήσεις στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: