Εθνικός στόχος η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, λέει ο Γεωργιάδης




Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις για προώθηση μεταρρυθμίσεων στην κυπριακή οικονομία,

απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

«Η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας πρέπει να είναι εθνικός στόχος», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε ένα πλαίσιο πολιτικής με 13 ενέργειες, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποκρατικοποίηση της Cyta, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με δραστική μείωση του αριθμού των Δήμων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, το ΓρΣΥ, τον τουρισμό και τον ασφαλιστικό τομέα.

«Τα όσα έχω αναφέρει ενδεικτικά συνθέτουν ένα συγκεκριμένο φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχεδιασμό που αν εφαρμοστεί θα αλλάξει τη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε την αναπτυξιακή δομή».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα δημόσια οικονομικά διαθέτουν τα περιθώρια που επιτρέπουν την εφαρμογή μέτρων στήριξης για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη αλλά και την προώθηση φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια τα οποία με υπεύθυνο τρόπο μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε. Δεν μπορούν να γίνουν όλα διαμιάς», τόνισε, μιλώντας για απαιτήσεις και πιέσεις για αλόγιστη διόγκωση των δημοσίων δαπανών, κυρίως του μισθολογίου.

«Οφείλουμε σήμερα να αναλάβουμε μια κοινή δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας σε κακές πρακτικές του παρελθόντος και ότι δεν θα διστάσουμε ποτέ μπροστά στις δύσκολες αλλά καθοριστικές αποφάσεις ευθύνης», είπε.

Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτός προβλέπει μια λελογισμένη αύξηση δαπανών κατά €250 εκατομμύρια, με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται στα €7,9 δισεκατομμύρια και έσοδα €8,55 δισ.

«Και με αυτό τον αξιόπιστο σχεδιασμό και εκ των αποτελεσμάτων απαντούμε σε όσους βλέπουν συνεχώς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», είπε.

Να συμμετάσχουν όλα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ στην επίλυση του κυπριακού ζητά ο Λαβρόφ

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/12/2018 10:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: