Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας στην Ελλάδα: Ισχυρές βροχοπτώσεις και πυκνές χιονοπτώσεις




Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με κακό καιρό θα κάνει «ποδαρικό» ο νέος χρόνος, καθώς δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αναμένεται έντονη κακοκαιρία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά.

Σήμερα προβλέπονται ισχυρές βροχές, κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην Μακεδονίας – Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Σήμερα Δευτέρα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα συνοδεύονται από καταιγίδες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει όιτι χιονοπτώσεις -κατά τόπους πυκνές- θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και ενδεχομένως της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το meteo/EAA προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ταξιδιώτες στις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο. Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Οδηγίες αντιμετώπισης της κακοκαιρίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τι προβλέπει για την κακοκαιρία ο Δημήτρης Ζιακόπουλος

Ισχυρές βροχές και χιονιάδες προβλέπει στο Πρώτο Θέμα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την πρώτη μέρα του 2019 και ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, ενώ ακολουθεί «ο χιονιάς της 3 Ιανουαρίου και καπάκι ο πιο επιλεκτικός χιονιάς του διημέρου 4-5/1/2019.

Αναλυτικά στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε στο blog του, ο κ. Ζιακόπουλος αναφέρει:

  • Δευτέρα (31-12-2018)

Επιμένουν τα προγνωστικά στοιχεία για πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο υετό στη Β-ΒΑ Ελλάδα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα προβλέπονται ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες κυρίως στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας. Πέρα από τις πόλεις της Δ. Θεσσαλίας, χιονοπτώσεις κατά κανόνα ασθενείς είναι πιθανό να σημειωθούν στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, τα Γιάννενα και την Κόνιτσα (από το απόγευμα-βράδυ της Δευτέρας ως το πρωί της Τρίτης).

Οι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Για τη Θεσσαλονίκη οι πιθανότητες υετού είναι πολύ περιορισμένες. Αντίθετα, στην Αττική αναμένονται ισχυρές κατά τόπους βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως μετά το μεσημέρι.

  • Τρίτη (Πρωτοχρονιά)

Αρχικά θα συνεχιστούν οι συνθήκες της Δευτέρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην ΑΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά – Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο. Στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά γρήγορα, ενώ το απόγευμα – βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το απόγευμα-βράδυ. Η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή.

  • Τετάρτη (2-1-2019)

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα  σημειωθεί παγετός.

  • Πέμπτη (3-1-2019)

Νέος κύκλος κακοκαιρίας, η οποία αυτή τη φορά θα επηρεάσει σημαντικά τόσο τη Δ-ΒΔ Ελλάδα όσο και τη Β. Ελλάδα, όπου πλέον θα χιονίσει και στα πεδινά. Χιόνια θα πέσουν και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Εκλογές το Φθινόπωρο, άφησε να εννοηθεί ο Τζανακόπουλος: Έχουμε μπροστά μας εννέα μήνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: