Επιβίωσε από το Κοινοβούλιο και τώρα ξανά στην Ευρώπη η Μέι για να σώσει το Brexit




Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβίωσε στη χθεσινή αναμέτρηση με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, διασφαλίζοντας προσωρινά την θέση της στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας, ωστόσο αυτό είναι ένα μικρό μόλις βήμα μπροστά στον μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει απέναντι σε μία σειρά από νέες προκλήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με κυρίαρχη την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας της για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι ελπίδες της να κάνει νόμο την συμφωνία της για την αποχώρηση εξαρτώνται όχι μόνο από την υποστήριξη που θα λάβει από τους βουλευτές του κόμματός της – καθώς δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει κατά πολύ τα αριθμητικά δεδομένα, μετά την χθεσινή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής – αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη ευελιξία στην πολιτική της προσέγγιση για να πετύχει διακομματική συμφωνία υπέρ της συμφωνίας της για το Brexit.

Για να εγκριθεί η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων απαιτούνται 320 ψήφοι. Το βορειο-ιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι, με δέκα ψήφους, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία της Μέι, εάν δεν γίνουν πρώτα ουσιαστικές νομικές αλλαγές στο κείμενο. Οι συντηρητικοί βουλευτές, οπαδοί του Leave, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν επίσης την συμφωνία της, ενώ υπάρχουν κάποιοι από τους υποστηρικτές της φιλο-ευρωπαϊστές, που όμως στρέφονται περισσότερο στην λύση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο αριθμός των δύο αυτών παρατάξεων μέσα στο κόμμα της Μέι ανέρχεται σε περίπου 90. Οι πιστοί οπαδοί του κόμματός της, που την στήριξαν και στην πρόταση μομφής, είναι λίγο περισσότεροι από 200. Ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων από τους αντάρτες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, η Τ.Μέι μετά βίας ξεπερνά, μέχρι στιγμής, τους 240 βουλευτές, που θα στήριζαν την συμφωνία για το Brexit.

Αυτό που αναμένεται εάν τελικά το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, εξ ορισμού είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα έχει 21 μέρες περιθώριο να προτείνει έναν άλλο δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της λύσης να φέρει τη συμφωνία για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην περίπτωση της μη συμφωνίας δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, μετά τις 29 Μαρτίου. Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης ή η Βρετανία να ακυρώσει το Brexit συνολικά, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.

Η περίπτωση της μη συμφωνίας, θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά τις 29 Μαρτίου και ότι οι νόμοι της ΕΕ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται στη χώρα άμεσα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να επικρατήσει αυτή η έκβαση – της αποχώρησης χωρίς συμφωνία – υπάρχει η άποψη ότι η Τ.Μέι, πιθανόν να επιλέξει την παράταση του άρθρου 50 κατά μερικούς μήνες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, είτε «με διαχειρίσιμη μη συμφωνία» είτε με «έξοδο με τάξη», επιλογές που, όμως, δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο του δημοψηφίσματος, η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κατηγορηματικά αντιταχθεί, ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν υποστηρίζει προς το παρόν αυτή την ιδέα, αντίθετα ζητά τη διεξαγωγή εκλογών. Ωστόσο, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών του Εργατικού Κόμματος επιθυμούν το δημοψήφισμα, όπως επίσης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μέι, ως διέξοδο στον «λαβύρινθο» του Brexit.

Ε.Ε. Στηρίζουμε την Μέι αλλά δεν επαναδιαπραγματευόμαστε

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής. Οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τηn Μέι για να εξετάσουν “τι μπορούν να της προσφέρουν”, εξήγησε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν “να βοηθήσουν” την Μέι, αλλά δεν ξέρουν πώς. “Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας”, σημείωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
13/12/2018

Στις Βρυξέλλες για το λεγόμενο ‘backstop’ μεταβαίνει η Μέι, μετά το χθεσινό θρίαμβο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: