Επίσημα οι ΗΠΑ ζητούν ακύρωση της αγοράς των S-400: Κινδυνεύει και το πρόγραμμα των F-35




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας, ουσιαστικά ανακοινώνει ότι η Αμερική δέχθηκε το τουρκικό αίτημα για την αγορά του συστήματος Πάτριοτ, για να μην αγοράσει η Τουρκία τους ρωσικούς S-400.

Εάν δεν το πράξει, θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και άτομα που θα αναμειχθούν σε αυτή τη συναλλαγή με τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη ξεκάθαρη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη στιγμή που τέθηκε το θέμα της πώλησης των Πάτριοτ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

“Oι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εδώ και καιρό καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική της άμυνα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια προσφέραμε ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το PATRIOT, μεταξύ άλλων συστημάτων.

Καταστήσαμε επίσης σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Προειδοποιήσαμε σαφώς την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση των S-400 θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα των F-35, και θα θέσει σε κίνδυνο άλλες πιθανές μελλοντικές μεταβιβάσεις όπλων στην Τουρκία.

Επίσης θα οδηγήσει σε πιθανές δράσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής και θα υποστούν κυρώσεις οποιεσδήποτε κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή άτομα που εμπλέκονται σε μια τέτοια συναλλαγή. “

Με τη δήλωση αυτή ξεκαθαρίζεται Έλλη ότι εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400, δεν θα δοθεί το σύστημα Πάτριοτ και θα επηρεαστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Σίγουρα δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει αυτή η κυβέρνηση του Τραμπ…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

  • Question: The Turks are saying that they will buy both Patriot and the Russian system S-400. Can you tell me please if your policy on the S-400 is changed?

ANSWER: “The United States has long made it clear that we want to work collaboratively on air and missile defense with Turkey, and offered opportunities for Turkey to consider PATRIOT, among other systems, over the years.  The United States has also made it clear to Turkey that we have very serious concerns with plans to proceed with the acquisition of the Russian S-400 missile defense system.  We have clearly warned Turkey that its potential acquisition of the S-400 will result in reassessment of Turkey’s participation in the F-35 program, risk other potential future arms transfers to Turkey, and lead to potential action under Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA) sanctions upon any government entities, private industry, or individuals involved in such a transaction.”

Η Ουάσιγκτον δέχεται να δώσει τους Patriot στον Ερντογάν: Θα ακυρώσει την αγορά των S-400;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: