Επιπλέον μέτρα ενόψει των διαδηλώσεων στη Γαλλία: Κινητοποιούνται 89.000 αστυνομικοί




Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του προέδρου της χώρας, διαψεύδοντας τις φήμες ότι οι δυο τους έχουν έρθει σε σύγκρουση με αφορμή τις ταραχές και τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” στη χώρα. Εν όψει Σαββάτου, επεσήμανε ότι θα κινητοποιηθούν πάνω απο 89.000 αστυνομικοί.

“Αποστολή μου είναι να επιτύχω τους στόχους που καθορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πράττω με τη στήριξη της πλειοψηφίας (…) και με την εμπιστοσύνη του προέδρου (Εμανουέλ Μακρόν). Και αυτό με ενδιαφέρει”, είπε, όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παραιτηθεί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης με την οποία η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε μέτρα για να μετριάσει την οργή των διαδηλωτών.

Ο Φιλίπ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, τόνισε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία “κακοφωνία” σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, η οποία “ακυρώθηκε”.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αναβολή της εφαρμογής αυτού του μέτρου για έξι μήνες, όμως το απόγευμα της Τετάρτης η προεδρία ανακοίνωσε ότι η αύξηση του φόρου “ακυρώθηκε”.

“Ο φόρος αυτός δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2019, ακυρώθηκε”, πρόσθεσε ο Φιλίπ.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει των διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων” το Σάββατο, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 89.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 8.000 στο Παρίσι. Στην πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν επίσης περίπου δέκα θωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας.

Το περασμένο Σάββατο είχαν κινητοποιηθεί 65.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι.

Σκηνικό πολιορκίας στο Παρίσι: Εντολή της κυβέρνησης να μείνουν κλειστά καταστήματα και μουσεία

06/12/2018 21:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: