Εναντίον των δαπανών για το ΝΑΤΟ ο πιθανός διάδοχος της Μέρκελ: Η “επιτυχία” της Ελλάδας




Ο διαφαινόμενος ως διάδοχος της Angela Merkel αμφισβητεί τους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ, που έθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.Αμφισβήτησε τους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ για την Γερμανία, καθώς διαμαρτυρήθηκε ότι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εκπληρώσουν τη δέσμευση για δαπάνες 2% του ΑΕΠ, γράφουν οι δημοσιογράφοι Jorg Luyken και James Rothwell στην εφημερίδα Telegraph.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Angela Merkel’s apparent successor questions Nato spending targets.

Ο Friedrich Merz δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι θα ήθελε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με το εάν οι στόχοι δαπανών του ΝΑΤΟ είναι ανακριβείς.

«Φυσικά, χώρες όπως η Γερμανία, που τα καταφέρνουν καλά στην οικονομία τους, επιτυγχάνουν αυτό το στόχο με πολύ περισσότερες δυσκολίες, αλλά εκείνες οι χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα επιτύχουν ταχύτερα».

Οι παρατηρήσεις του είναι πιθανό να προκαλέσουν ενόχληση στην Αθήνα, καθώς η Γερμανία ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το πακέτο λιτότητας που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υιοθετήσει μετά την κρίση χρέους.

«Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μόνο οι στρατιωτικές δαπάνες. Η Γερμανία κάνει πολλά για την οικοδόμηση πολιτικών δομών σε περιοχές κρίσης, οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό». Ο Donald Trump, πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Γερμανία επειδή δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο δαπανών για το ΝΑΤΟ, ο οποίος συμφωνήθηκε σε σύνοδο κορυφής το 2014. Ωστόσο, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η CDU αναμένεται να συμφωνήσει στην ετήσια διάσκεψη της την εβδομάδα αυτή τη δέσμευση για 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Στην κούρσα για τη διαδοχή της Καγκελαρίου της Γερμανίας, το CDU φαίνεται πως έχει «μεθύσει» με την προοπτική της αλλαγής –μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Merkel ελπίζει να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το 2021, γράφει το περιοδικό Economist. Τίτλος του κειμένου: The race to succeed Angela Merkel.

Όσο για τους υποψήφιους διαδόχους της, ο Merz μπορεί να έχει το «χάρισμα», αλλά οι «γκάφες» του προδίδουν τη μακρά του απουσία απ’ την πολιτική. Γι’ αυτό ίσως στις δημοσκοπήσεις η Kramp-Karrenbauer φαίνεται να απολαμβάνει τη στήριξη του CDU.

Γενικά, πάντως, οι υποψήφιοι θέλουν να δείχνουν «φρέσκοι», χωρίς, ωστόσο, να προδίδουν το επιτυχημένο παρελθόν του κόμματος. Γι’ αυτό, παρά τις συνεχείς αναφορές στην ανανέωση του CDU, δύσκολα διακρίνει κανείς όρεξη για επανάσταση.

Στην ατμόσφαιρα είναι διάχυτος ο «μερκελισμός» χωρίς τη Merkel –γιατί όχι και με τη Merkel, αφού οι υποψήφιοι διάδοχοί της δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί της (αν και στην περίπτωση του Merz η προοπτική αυτή δεν είναι πειστική). Τα πειράματα είναι καλοδεχούμενα, στο μέτρο που το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο.

Μέρκελ και Μακρόν ενημερώθηκαν προσωπικά από τον Πούτιν για το επεισόδιο στο Κερτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: