Εμπρηστική ανακοίνωση των Αλβανών εναντίον της Ελλάδας: Πυροδοτούν ανθελληνικό κλίμα

File Photo: Foreign Minister of Germany Heiko Maas (L) during a joint press conference with Albanian Prime Minister Edi Rama (R) in Tirana, Albania. EPA, MALTON DIBRA
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Να περάσει σε πολιτική και διπλωματική αντεπίθεση  για την υπόθεση της δολοφονίας του  Κωσταντίνου Κατσίφα επιχειρεί η Αλβανική κυβέρνηση, και με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και αφορμή το έγκλημα με θύμα νεαρό αλβανικής καταγωγής στην Καβάλα, κάνει ουσιαστικά λόγο για κύμα διωγμών και «σειρά δολοφονιών Αλβανών» τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα που προκαλούν «αγανάκτηση» στην Αλβανία.

Με την ανακοίνωση αυτή, τα Τίρανα ουσιαστικά πυροδοτούν το ανθελληνικό κλίμα που τελικά χρησιμοποιείται και στρέφεται εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονοτητας και συγχρόνως δημιουργείται στους Αλβανούς πολίτες που ζουν αρμονικά και εργάζονται στην Ελλάδα κλίμα φόβου και καχυποψίας.

Επίσης με την επίθεση στις Ελληνικές Αρχές ότι δεν εξιχνιάζουν τις υποθέσεις αυτές, πρακτικά επιχειρείται η παράκαμψη των πιέσεων που υπήρξαν για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του  Κωσταντίνου Κατσίφα.

Στις περιπτώσεις που αναφέρεται το Αλβανικό ΥΠΕΞ, εκτός του άτυχου Αλβανού που δολοφονήθηκε στην Κέρκυρα από πολίτη που φέρεται να είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή, συμπεριλαμβάνεται και ο θάνατος του διακινητή ναρκωτικών σε ανταλλαγή πυρών με την συνοριοφυλακη πριν μερικές ημέρες αλλα και το έγκλημα με θύμα τον 18χρονο Μάριο Ισακ  αλβανικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός σε πολυκατοικία της Καβάλας τα ξημερώματα της Τετάρτης, περιπτώσεις που ειτε εχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης είτε αφορούν το κοινό έγκλημα. Και πάντως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση προσπάθεια συγκάλυψης ή παρακώλυσης των ερευνών

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του εκφράζει την «βαθιά αγανάκτηση για την απώλεια των συμπατριωτών, ένα αίσθημα που αυξάνεται από την καθυστέρηση στην εξιχνίαση των γεγονοτων από ελληνικής πλευράς».

Στην ανακοίνωση επίσης το αλβανικό ΥΠΕΞ καταδικάζει έντονα το υπόβαθρο του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους που συνοδεύει αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα της Χρυσής Αυγής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων να παραβιάσουν την ασφάλεια και αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συνεισφέρουν στη γειτονική χώρα».

Και συνεχίζει:

«Υπό αυτές τις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας νιώθουν την πίεση  μιας πρωτοφανούς εκστρατείας μίσους και βίας, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την δέσμευση του Αλβανικού κράτους να προσφέρει στα θύματα και στις οικογένειες τους την αναγκαία νομική και οικονομική στήριξη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων  τους ως μελών της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, σπουδάζει και προσφέρει επι δεκαετίες στην Ελλάδα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτή η εμπρηστική ανακοίνωση γίνεται λίγες ώρες μετα την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι και την υποτιθέμενη «επίθεση φιλίας» του Εντι Ράμα μεσω δήλωσης του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν την ρατσιστική δολοφονία στην Λευκίμη της Κέρκυρας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal