Εκρηκτική η κατάσταση στη βόρεια Συρία για τους Κούρδους: Παρέμβαση Τραμπ στον Ερντογάν




Τα κόμματα των Κούρδων της Συρίας υπογράμμισαν σήμερα πως οι απειλές της Τουρκίας ότι θα επιτεθεί στη βόρεια Συρία ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» και κάλεσαν τις παγκόσμιες δυνάμεις να εμποδίσουν μια επίθεση στην περιοχή.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στον ύψιστο συναγερμό και περιμένουν την εντολή του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για να κτυπήσουν τους Κούρδους.

Στο μεταξύ, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν ανησυχίες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σχετικά με τις ενέργειες και την παρουσία των μαχητών των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε την συνομιλία ακόμα, ούτε έγινε γνωστό αν συμφωνεί με το περιεχόμενο της τουρκικής προεδρίας. Διπλωματική πηγή υπέθεσε μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να μην επιτεθεί εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι είναι οι σύμμαχοι της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Όλες οι δυνάμεις στη βόρεια και την ανατολική Συρία … καλούνται να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης», αναφέρεται σε δήλωση σχετικα με τις τουρκικές απειλές η οποία υπογράφεται από τα κύρια κουρδικά κόμματα της Συρίας και από συμμαχικές τους οργανώσεις.

Στην Άγκυρα ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία πως οι πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη για πιο αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως η Τουρκία θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, κάνοντας το Πεντάγωνο να προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε τέτοια στρατιωτική ενέργεια θα ήταν απαράδεκτη.

14/12/2018 17:46
Πληροφορίες από Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Κόσοβο: Την προσοχή της Ε.Ε. επέστησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: