Δρομολόγιο του «φόβου» από το TCG CESME: Από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κυπριακή ΑΟΖ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει προαναγγείλει προχθές ότι η χώρα του θα ξεκινήσει γεώτρηση εντός Ιανουαρίου από το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε το καθεστώς της Άγκυρας. Έσπευσε να διευκρινίσει πως η γεώτρηση θα γίνει στην Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως παλαιότερα είχε αναφερθεί. Κοντολογίς, η γεώτρηση θα γίνει, κατά κύριο λόγο,  στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Και πριν περάσουν μερικές ώρες από τις δηλώσεις- εξαγγελία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία εξέδωσε παρανόμως NAVTEX στέλνοντας στην περιοχή το σκάφος TCG CESME, για «επιστημονικές έρευνες». Σημασία έχει και το… δρομολόγιο του σκάφους, το οποίο με βάση τα σημεία που έχουν δοθεί θα πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα. Η εκδοθείσα παράνομη NAVTEX 1414/18 αφορά έρευνες μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, από το Κάβο Γκρέκο, νοτιοανατολικά της Κύπρου φθάνοντας νότια της Χίου.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ ενώ θα παρενοχλεί και την Αθήνα με ανάλογες ενέργειες.

  • Ο Τσαβούσογλου ήταν, πάντως, καθησυχαστικός έναντι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είπε ότι «για να μην υπάρξει ΄΄στρίμωγμα’’ ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη….».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στα πλαίσια των ενεργειακών σχεδιασμών αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρειών, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόσθετες έρευνες και η δειγματοληψία σε σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6, 7, 8, 10 και 11 με το μαλτέζικο ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν τις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση. Πρόκειται για τρία τεμάχια (6, 7 και 11) των οποίων τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΤΟΤΑL και ΕΝΙ μαζί ή χωριστά, ένα τεμάχιο (το 8) για το οποίο τα δικαιώματα αναμένεται σύντομα να διατεθούν στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία που το διεκδικεί, όπως και για μέρος του τεμαχίου 10 για το οποίο τα δικαιώματα έχουν οι ExxonMobil –Qatar Petroleum.

Τα στοιχεία που θα συλλέξει το Nautical Geo, αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες τέσσερις γεωτρήσεις, αλλά και θα οδηγήσουν σε σειρά μελετών που αφορούν στις τεχνικές πτυχές τους, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

  • Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις κινήσεις αυτές και η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς για επιβολή νέων τετελεσμένων.

Η Λευκωσία δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις καθώς αυτό θα ενθαρρύνει το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώσει τις ενέργειες της με απώτερο στόχο την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είναι προφανές πως μία χώρα που προβαίνει σε τέτοιο στρατηγικό άνοιγμα, οφείλει να προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα και πρωτίστως να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς της. Το έχει κάνει αυτό η Λευκωσία; Είναι αμφίβολο. Η συνέχεια επί σκηνής και πολύ σύντομα μάλιστα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Όταν ο Ντόναλντ Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Ταγίπ: Τα αυγά στο καλάθι με το τρυπημένο πάτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: