Δήλωση Αναστασιάδη στον “Φιλελεύθερο” για τους επικριτές του: Ενοχοποιούν την πλευρά μας




Απάντηση στους επικριτές του για τη διαχείριση του Κυπριακού δίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με δήλωσή του στον «Φιλελεύθερο» και στον συνάδελφο Ανδρέα Πιμπίσιη.

Εμφανώς μέσα από τη δήλωσή του ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και προσωπικά με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Ωστόσο, υπεραμύνεται των θέσεων και των απόψεών του ενώ μετ’ επιτάσεως απορρίπτει την προσπάθεια των επικριτών του να τον ενοχοποιήσουν σ’ ό,τι αφορά το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Αφού σημειώνει ότι όλοι συμφωνούν ότι για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα ευθύνεται η τουρκική πλευρά και οι αξιώσεις της για έλεγχο της Κύπρου, θεωρεί «αχρείαστο να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας και ορισμένοι μάλιστα να προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο».

Προχωρώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε προς όσους «υπονοούν ότι στο Κραν Μοντάνα θα μπορούσε να γίνει συμφωνία», πως πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι «είναι σαν να υπονοούν ότι ήταν δυνατό να αποδεχτούμε λύση με τουρκικές εγγυήσεις και στρατιωτική βάση της Τουρκίας».

Στην αρχή της δήλωσής του ο ΠτΔ επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ξεκαθαρίζοντας πως ο στόχος θα πρέπει να είναι μια λύση χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς τουρκικό στρατό κατοχής. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Κυπρίους.

Όσον αφορά τη συνέχεια, ελπίζει ότι με την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ θα υπάρξει συμφωνία με την άλλη πλευρά στους Όρους Αναφοράς, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στην Κύπρο την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα στις 17 του μήνα. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι ημερομηνίες.

Η παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί αλλά και το τι θα προηγηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο. Γιατί η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, η οποία επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες επαφές που είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για ουσιαστικές συνομιλίες μετά τον Μάη, εγείρει κάποια ερωτήματα και το κατά πόσο υιοθετείται και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών.

Η Exxon Mobil δεν λαμβάνει υπόψη τις τουρκικές απειλές: Η εταιρεία παραμένει στην περιοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: