Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο από εργαζόμενους του ΟΣΥΠΑ για τα δεδουλευμένα τους




Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο 100 περίπου εργαζόμενοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ), διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι έφθασαν από την Πάφο γύρω στις 10 το πρωί με δύο λεωφορεία, τα οποία ενοικίασαν για την μεταφορά τους αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Αφήνετε 250 οικογένειες στο δρόμο», «Εδώ απεργία, τέρμα η κοροϊδία», «Η παραίτηση είναι μονόδρομος» και «2010 – 2018 ευθυνοφοβία, ανεπάρκεια, κοροϊδία».

Κατά την άφιξη τους στο Προεδρικό, αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο παρέλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, «τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στην εταιρεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥΠΑ.) αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού τους λόγω των διαφορών μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της Εταιρείας».

Οι Εργαζόμενοι καταγγέλλουν στο υπόμνημα τους ότι «σήμερα παραμένουμε απλήρωτοι για τον μήνα Νοέμβριο, και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μισθοδοσία για τον μήνα Δεκέμβριο, τον 13ο μισθό αλλά και για το μέλλον 250 και πλέον εργαζομένων στην Εταιρεία» και καλούν τον Πρόεδρο να εξεύρει άμεσα λύση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του μηνός Νοεμβρίου και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας για τον μήνα Δεκέμβριο καθώς και του 13ου μισθού.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο εκπρόσωπος των οδηγών του Ο.ΣΥ.ΠΑ Χρίστος Ευαγγέλου είπε ότι η αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε μια παραγωγική συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου του προέδρου, ο οποίος τους έδωσε τους νέους όρους του Υπουργείου.

Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι οι όροι θα τεθούν προς συζήτηση κατά την Γενική Συνέλευση των Οδηγών που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Πάφο για λήψη τελικών αποφάσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστο απεργία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι «σκεφτόμαστε να δώσουμε λίγο χρόνο για το καλό του διαλόγου», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το αποφασίσουμε απόψε».

Είπε ότι «εμείς ζητούμε αυτά που ζητούσαμε τόσο καιρό. Μισθούς του Νοέμβρη και μια εγγύηση για τον 13ο και για τον μισθό του Δεκέμβρη», σημειώνοντας ότι «όπως ακούσαμε έχει δοθεί ένα ποσό στην εταιρεία για κάλυψη του Νοεμβρίου και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει απόψε για τους υπόλοιπους μισθούς…»

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μετέβησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου είχαν συνάντηση στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, ο κ. Συλλούρης τους είπε ότι «η διαφορά είναι μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου» προσθέτοντας ότι «άρα η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι δίδει τα τιμολόγια για τον Δεκέμβρη ει δυνατόν σήμερα» προκειμένου να τους καταβληθεί ο μισθός του Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν αρνητικά όταν ο Πρόεδρος της Βουλής τους ρώτησε κατά πόσον έχουν διαβεβαίωση από την εταιρεία ότι μπορεί να δώσει τα τιμολόγια «σήμερα ή αύριο».

Ο κ. Συλλούρης τους είπε ότι «το πρώτο μήνυμα που πρέπει να πάρετε, θα κάμω και εγώ τις δικές μου ενέργειες, είναι ότι η εταιρεία, το αργότερο θα έλεγα εγώ μέχρι τη Δευτέρα, θα δώσει τα τιμολόγια», ώστε στις 20 και το αργότερο 21 Δεκεμβρίου να τους καταβληθούν και οι τρεις μισθοί.

Αν η εταιρεία δώσει τα τιμολόγια σήμερα ή αύριο θα είναι ακόμα καλύτερα, είπε ο κ. Συλλούρης, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει και ο ίδιος με την εταιρεία.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει με την Υπουργό εκφράζοντας την ετοιμότητα της Βουλής να βοηθήσει.
Από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι μετέβησαν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με την Βασιλική Αναστασιάδου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κα. Αναστασιάδου είπε ότι εργαζόμενοι «έχουν και την κατανόηση μας και τη συμπάθεια μας. Βεβαίως τα διαβήματα μας πρέπει να απευθύνονται προς την εταιρεία που είναι ο εργοδότης τους και οφείλει να τους καταβάλλει τους μισθούς τους και όχι προς το Υπουργείο».

«Ανεξάρτητα από οποιανδήποτε οικονομική διαφορά υπάρχει μεταξύ Υπουργείου και της εταιρείας, η εταιρεία οφείλει να καταβάλλει τον μισθό των εργαζομένων», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς, σε ένδειξη καλής θέλησης, έχουμε καταβάλει και την κυβερνητική συνεισφορά για τον Νοέμβριο έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήματα από πλευράς εταιρείας ότι δεν μπορεί να καταβάλει μισθούς προς τους εργαζόμενους».

«Εμείς θέλουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να πάνε πίσω στις εργασίες τους και βεβαίως οφείλει ο εργοδότης τους να καταβάλει τους μισθούς τους και να έρθει εδώ, όπως τον έχουμε προσκαλέσει, να συζητήσει και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου τα θέματα των οικονομικών διαφορών έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, όπως κάνουμε και με τις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες είχαν λάβει μέρος και στη διαδικασία κρίσης διαφορών και οι οποίες συνεχίζουν τη διαβούλευση και νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο μαζί τους», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός είπε ότι η κυβερνητική συνεισφορά για τους επόμενους μήνες θα καταβληθεί «εφόσον έρθει η εταιρεία εδώ και προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία όπως γίνεται και με τις άλλες εταιρείες».
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι ο ίδιος μίλησε με τον πρόεδρο της εταιρείας το αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος του είπε ότι βρισκόταν στο εξωτερικό και επιστρέφει σήμερα, οπόταν θα έχουν επικοινωνία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της εταιρείας για σύσταση ανεξάρτητης και αντικειμενικής επιτροπής, η Υπουργός είπε ότι «υπήρξε ανεξάρτητη και αντικειμενική επιτροπή, η Επιτροπή Κρίσης Διαφορών στην οποία παραπέμφθηκε το ζήτημα για όλες τις εταιρείες και από αυτή τη διαδικασία αποχώρησε ο ΟΣΥΠΑ».
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρίστος Ευαγγέλου είπε ότι οι θέσεις του υπουργείου θα μεταφερθούν στην αποψινή Γενική Συνέλευση η οποία θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

«Ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η απεργία και θα δοθεί χρόνος στο διάλογο», είπε, προσθέτοντας ότι «με το ποσό που ακούσαμε ότι έχει καταβληθεί ελπίζουμε να πληρωθούν οι μισθοί του Νοέμβρη. Εμείς, για το καλό των συγκοινωνιών, θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε εργασία. Θα μιλήσουμε με την εταιρεία για να δούμε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μισθούς κι αν είναι όλα εντάξει θα ξεκινήσουμε από αύριο. Η τελική απάντηση θα δοθεί απόψε», κατέληξε.

Δωρεάν στάθμευση εν όψει των εορτών, προσφέρει ο Δήμος Λευκωσίας

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
11/12/2018 15:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: