Der Spiegel: Σάλος στoν δημοσιογραφικό κόσμο από την υπόθεση με τα πλαστά ρεπορτάζ




Σάλος επικρατεί στον γερμανικό δημοσιογραφικό κόσμο μετά την αποκάλυψη, από την αρχισυνταξία του ίδιου του γερμανικού περιοδικού Spiegel, υπόθεσης εξαπάτησης με παραποίηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων από πολυβραβευμένο δημοσιογράφο του, τον Κλάας Ρελότσιους.

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται πως κατασκεύασε γεγονότα για εξήντα ρεπορτάζ στο περιοδικό και αρκετά άλλα σε διαφορετικά ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονταν.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά ρεπορτάζ με ψευδείς αναφορές, ανακριβή και ανύπαρκτα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο ίδιο το έγκριτο περιοδικό από τον Ρελότσιους.

Με τη βοήθεια εσωτερικών υποδείξεων και ερευνών το Spiegel επιβεβαίωσε τις υποψίες κατά του Κλάους Ρελότσιους, ο οποίος ομολόγησε στο μεταξύ τις ψευδείς αναφορές και αποχώρησε από τον δημοσιογραφικό οργανισμό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, μοιραίο και καθοριστικό για την αποκάλυψη της ανεύθυνης δημοσιογραφικής δουλειάς του Κλάας Ρελότσιους ήταν ένα ρεπορτάζ για μία πολιτοφυλακή στην Αριζόνα που περιπολεί με δική της πρωτοβουλία κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, η υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας για λογαριασμό της πολιτοφυλακής διατύπωσε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς τον Κλάας Ρελότσιους την απορία για το «πώς μπόρεσε να γράψει άρθρο για την πολιτοφυλακή της χωρίς να έχει περάσει από εκεί ούτε καν για μια συνέντευξη». Και πρόσθεσε ότι της φαίνεται πολύ περίεργο ένας δημοσιογράφος να γράφει ρεπορτάζ χωρίς να συλλέγει στοιχεία επί τόπου.

Στην ομολογία του ο δημοσιογράφος επισήμανε –μεταξύ άλλων- πως «ζητούμενο δεν ήταν να καταφέρω το επόμενο σπουδαίο πράγμα. Επρόκειτο για τον φόβο της αποτυχίας. Η πίεση ότι δεν επιτρέπεται να αποτύχω γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη όσο πιο επιτυχημένος γινόμουν».

Το Spiegel αναφέρει πως ο δημοσιογράφος έχει κερδίσει τέσσερα γερμανικά βραβεία ρεπόρτερ, αλλά και κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις, ενώ τονίζει τη σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης των αξιών της δημοσιογραφίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «γι’ αυτό η υπόθεση Ρελότσιους σημαδεύει ένα ναδίρ στην 70χρονη ιστορία του Spiegel. Οι στόχοι που το ίδιο είχε θέσει δεν επιτεύχθηκαν, κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τις δικές του αξιώσεις, παραβίασε παραδοσιακές αξίες».

Παράλληλα προαναγγέλλει ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ζητώντας συγγνώμη από όσους πιθανόν θίχτηκαν από τα ψευδή ρεπορτάζ, αλλά και από τους αναγνώστες του.

ΚΥΠΕ
20/12/2018 21:00

Πέρασε η διάκριση μεταξύ υπηκοότητας και εθνότητας στα Σκόπια: Ραντεβού τον Ιανουάριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: