Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την Συρία; Το Πεντάγωνο διαφωνεί με τον Τραμπ… Προδοσία Κούρδων;




“Νικήσαμε τον ISIS στην Συρία, ήταν ο μόνος λόγος της παραμονής μας εκεί, στην διάρκεια της προεδρίας μου” ήταν το tweet του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό έδωσε το έναυσμα για δημοσιεύματα ότι η Αμερική αποχωρεί από τη Συρία και προδίδει τους Κούρδους συμμάχους της.

Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπαθούσαν ακόμη να μιλήσουν με τον πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προδόσει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής, που έχουν αγωνιστεί μαζί με αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και που θα μπορούσαν να βρεθούν υπό στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία.

“Αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε να δουλεύουμε κοντά, με και μέσω των εταίρων μας στην περιοχή”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Rob Manning, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε σύντομη ανακοίνωση την Τετάρτη το πρωί.

Νωρίτερα σήμερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο της πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Πρόκειται για μια πλήρη αποχώρηση» που θα λάβει χώρα «όσο το δυνατόν συντομότερα», επισήμανε στο AFP ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η «απόφαση ελήφθη χθες».

  • Μια τέτοια απόφαση, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ανέτρεπε τις εικασίες σχετικά με μια μακρόχρονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ένα σενάριο υπέρ του οποίου συνηγορούσαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος δεν θα επανεμφανιστεί.

Εντούτοις, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος είχε εκφράσει κατά το παρελθόν την έντονη επιθυμία του να φέρει τα στρατεύματα πίσω στην πατρίδα τους από τη Συρία, όταν καταστεί δυνατόν.

  • Περίπου 2000 Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να επιχειρούν στη Συρία, πολλοί εκ των οποίων μέλη των ειδικών δυνάμεων, που εργάζονται στενά με τη συμμαχία Κούρδων και Αράβων πολιτοφυλάκων.

Ακόμα καi στην περίπτωση που τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη Συρία, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν μια σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, μεταξύ άλλων κατά μήκος των συνόρων στο Ιράκ με περίπου 5200 στρατιώτες.

HELLAS JOURNAL

Η Ουάσιγκτον δέχεται να δώσει τους Patriot στον Ερντογάν: Θα ακυρώσει την αγορά των S-400;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: