Απασφάλισε ο Τραμπ με τον Τίλερσον που τον είπε απείθαρχο: Tον αποκάλεσε βλάκα και τεμπέλη




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “βλάκα με περικεφαλαία” και “τεμπέλη”τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι του ζητούσε να κάνει πράγματα κατά παράβαση της νομοθεσίας.

“Ο Μάικ Πομπέο κάνει θαυμάσια δουλειά, είμαι πολύ υπερήφανος για αυτόν. Ο προκάτοχός του, ο Ρεξ Τίλερσον δεν είχε την απαιτούμενη διανοητική ικανότητα. Ήταν βλάκας με περικεφαλαία και δεν μπορούσα να τον ξεφορτωθώ αρκετά γρήγορα. Ήταν αρχιτεμπέλης. Τώρα το παιχνίδι έχει αλλάξει, υψηλό ηθικό στο Στέιτ (Ντιπάρτμεντ)”, έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον στις 13 Μαρτίου, με ανακοίνωση στο Twitter. Εκτός από τις διαφωνίες τους για την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσουν απέναντι στη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και το Ιράν, οι σχέσεις τους είχαν ενταθεί μετά τις πληροφορίες ότι ο υπουργός είχε αποκαλέσει “ηλίθιο” τον πρόεδρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News ο Τίλερον χαρακτήρισε τον Τραμπ “απείθαρχο”, σημειώνοντας ότι “δεν του αρέσει να διαβάζει, δεν διαβάζει τις αναφορές… δεν του αρέσει να μπαίνει σε λεπτομέρειες για πολλά πράγματα”, ενώ ισχυρίστηκε ότι ήταν συχνά υποχρεωμένος να του υπενθυμίζει πως όσα ζητούσε να γίνουν “παραβίαζαν τον νόμο, παραβίαζαν συνθήκες”.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Τίλερσον χαρακτηρίζει “απείθαρχο” τον πρόεδρο Τραμπ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον υποστηρίζει ότι ήταν αναγκασμένος συχνά να ενημερώνει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι τα όσα του ζητούσε να κάνει ήταν παράνομα, χαρακτηρίζοντάς τον “απείθαρχο”.

Σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν σήμερα, ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε τις κάκιστες σχέσεις που διατηρούσε με τον Τραμπ. “Πιστεύω ότι εν μέρει οφειλόταν στο προφανές γεγονός ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοίο. Δεν έχουμε το ίδιο σύστημα αξιών”, εξήγησε. “Έπρεπε να του λέω: Κύριε πρόεδρο, καταλαβαίνω τι θέλετε να κάνετε αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο, γιατί παραβιάζεται ένας νόμος, μια συνθήκη”.

“Αυτό τον ενοχλούσε πολύ. Πιστεύω ότι βαρέθηκε εκείνον τον τύπο που του έλεγε κάθε μέρα «δεν μποείτε να το κάνετει αυτό, ας δούμε τι μπορεί να γίνει»”, πρόσθεσε, σχολιάζοντας την απόλυσή του, πριν από εννέα μήνες.

Ο Τίλερσον, πρώην γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil, δεν είχε καμία πολιτική εμπειρία και δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Τραμπ όταν του προτάθηκε να αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Δυσκολευόμουν, καθώς προέρχομαι από μια πειθαρχημένη εταιρεία, πολύ επικεντρωμένη στην τήρηση των διαδικασιών, να εργαστώ για έναν άνθρωπο που ήταν μάλλον απείθαρχος, που δεν του άρεσε το διάβασμα, που δεν διαβάζει τις αναφορές, που δεν του αρέσει να μπαίνει σε λεπτομέρειες σε πολλούς τομείς”, τόνισε.

Ο Τραμπ θεωρεί προσόν του ότι δεν είναι διανοούμενος και ότι πέτυχε στη ζωή του ακολουθώντας το ένστικτό του και όχι τις συμβουλές των ειδικών.

“Για να είμαι ειλικρινής, με προβληματίζει ότι ο αμερικανικός λαός μοιάζει να θέλει να ξέρει τόσο λίγα πράγματα για τα διάφορα ζητήματα που ικανοποιείται μόνο με 128 χαρακτήρες”, σχολίασε ο Τίλερσον, αναφερόμενος στο Twitter, το αγαπημένο μέσο επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ.

Ο Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον με μια ανάρτηση στο Twitter και, σε μια ακόμη προσβολή προς το πρόσωπό του, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο υπουργός βρισκόταν στην τουαλέτα όταν τον ενημέρωσαν για την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε τον Μαρκ Μίλεϊ για νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων

07/12/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: