Φρεγάτες κατά τη διάρκεια της άσκησης Καταιγίδα. Φωτογραφία Hellas Journal

Αντιαεροπορικές ασκήσεις από το ΠΝ στο Αιγαίο: Αμερικανο-Γαλλική «ναυμαχία» για νέο πλοίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Ακόμα αντέχουμε, παρά τις όποιες δυσκολίες και θα αντέξουμε, απλώς οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού».

Ήταν λίγες λέξεις που δείχνουν στο απόλυτο εύρος την πλήρη αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί σ’ έναν από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απομονώσαμε αυτή την φράση Ανώτατου Στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο οποίος μας εξηγούσε για παράδειγμα το πόσο δύσκολο είναι να έχεις τέσσερις φρεγάτες του Στόλου εκτός Ναυστάθμου αυτή τη στιγμή, οι δυο να συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές, άλλη μια να είναι σε κοντινή απόσταση από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ώστε να επέμβει εφόσον χρειαστεί, ως απάντηση στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις όπως αυτή του ερευνητικού Barbaros κι άλλη μια stand-by με όλο το πλήρωμα εντός του καραβιού κοντά σε νησί του Αιγαίου.

Άρα όταν έχεις τέσσερις μεγάλες μονάδες επιφανείας στην θάλασσα, θα πρέπει να τις αντικαταστήσεις με άλλες τέσσερις και ταυτόχρονα ν’ αντιμετωπίσεις και τις προγραμματισμένες επισκευές και σε άλλες φρεγάτες που βρίσκονται βάσει προγράμματος «εκτός παιχνιδιού» για να ετοιμαστούν για τον δικό τους απόπλου σε λίγο καιρό.

  • Το Πολεμικό Ναυτικό που αντέχει…

Παράλληλα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2018 κλήθηκε και πήρε μέρος σε δεκάδες διασυμμαχικές ασκήσεις τόσο σε Ελληνικές θάλασσες, όσο και εκτός.

Κοινό συμπέρασμα των συμμάχων είναι ότι η Ελληνική ναυτοσύνη του 2018, διατηρεί άριστα την μακραίωνη παράδοση του Ελληνισμού να δίνει ένα ξεχωριστό στίγμα στο θαλάσσιο περιβάλλον, πράγμα που ως μήνυμα εκπέμπεται κι εκεί που πρέπει ώστε πάντα ο εν δυνάμει αντίπαλος να υπολογίζει τη ναυτική ισχύ της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας την εβδομάδα που ξεκινά σε λίγα 24ωρα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει βολές με πραγματικά αντιαεροπορικά πυρά στο Αιγαίο από διαφορετικές μονάδες επιφανείας του Στόλου.

Οι βολές θα γίνουν με τα πυροβόλα των πλοίων και η μόνη σκέψη των Αξιωματικών είναι ο καιρός ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στα ταχέα σκάφη να κάνουν κι εκείνα αυτές τις βολές οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για πολλούς εκπαιδευτικούς και επιχειρησιακούς λόγους.

  • Η Παρότρυνση Καμμένου και τα νέα πλοία

Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του καλούσε την εφοπλιστική οικογένεια αλλά και τον κάθε Έλληνα να δώσει και κάτι ακόμα από το υστέρημα του σ’ έναν νέο λογαριασμό που θα ανοιχτεί για το ΠΝ και θα είναι λογαριασμός προμήθειας για το νέο πλοίο του στόλου, οι μέρες πλησιάζουν και η Ελληνική αποστολή θα κάνει ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι κατά το οποίο κανείς δεν ξέρει αν θα φέρει χρήματα γι’ αυτόν το λογαριασμό.

Μπορεί η αποστολή να έχει στεφθεί υπό διπλωματικό μανδύα, ωστόσο ένα από τα κύρια αντικείμενα της συζήτησης θα είναι και η άμυνα. Φυσικά εκεί θα τεθούν όλα τα δεδομένα και δεν είναι παράλογο -το είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας- ότι η Αθήνα θα θέσει εκτός των άλλων και θέμα πλοίου εξηγώντας πως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και τις ανάγκες για μια μονάδα επιφανείας που θα καλύπτει επαρκώς την αντιαεροπορική άμυνας μιας περιοχής.

Προτάσεις από την Αμερικανική πλευρά υπάρχουν και για νέο πλοίο ή μεταχειρισμένο -που ίσως δεν είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση αλλά αναγκαία- και για υποστήριξη αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ που πρέπει άμεσα να αρχίσει κι αυτός. Η Ελληνική πλευρά αναζητά την μακροχρόνια χρέωση με μικρές και πολλές δόσεις σε βάθος χρόνου, κάτι που ωστόσο «χρεώνει» το ΠΝ, όπως χρεώθηκαν χιλιάδες Ελληνικά νοικοκυριά κι εδώ απαιτείται η προσοχή.

  • Ουδείς μπορεί να πει με σαφήνεια αυτή τη στιγμή τι πρόκειται να αντιπροτείνει η Αμερικανική πλευρά, παρ’ όλα αυτά με τις κινήσεις αυτές να τρέχουν και οι Γάλλοι της εταιρίας κατασκευής των φρεγατών τύπου Belhara θέλησαν να έχουν δυο ξεχωριστές συζητήσεις με την Ελληνική πλευρά.

Η μια όπως μαθαίνουμε, σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, έχει να κάνει με συζητήσεις για τις βαρέως τύπου τορπίλες που κατασκευάζει η ίδια εταιρία στην βάση της στο San Tropez της Νότιας Γαλλίας και προτάσεις από την πλευρά των Γάλλων εφόσον δοθούν τα χέρια για τις νέες φρεγάτες.

Οι συναντήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν και πιο βόρεια, με στόχο να τοποθετηθούν όλα τα κομμάτια σ’ αυτό το πολύπλευρο παζλ της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, στις σωστές θέσεις, ώστε αν κι εφόσον ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που κρατούνται από τις Γαλλικές τράπεζες, τα πάντα να είναι έτοιμα για την έναρξη του προγράμματος κι όλοι να γνωρίζουν τι κάνουν και πως το κάνουν.

  • Η Γαλλική πλευρά γι’ ακόμη μια φορά δεν παρέλειψε νε τονίσει πως οι νέες φρεγάτες που σχεδιάστηκαν και που η πρώτη τους θα παραδοθεί το 2023 στο Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, ουσιαστικά σχεδιάστηκαν με τις περισσότερες ιδέες να τις έχουν δώσει οι Έλληνες και αυτές είχαν γίνει όταν η αντιπροσωπεία της χώρας μας έβλεπε τις φρεγάτες Freem ως υποψήφιο πλοίο που θ’ αντικαθιστούσαν τις φρεγάτες τύπου S.

Παρ’ όλα αυτά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται διαρκώς σε αναζητήσεις δεν σταματά να ρωτά επισήμως για πλοία που διαθέτουν χώρες προς αξιοποίηση καθώς το μοναδικό άγχος αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουν στο ναυτικό ν’ ανταπεξέλθουν ακόμη και αύριο σε οποιαδήποτε νέα πρόκληση τεθεί από την ηγεσία ή από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που η Αθήνα ως εκ των βασικότερων παικτών, είναι υποχρεωμένη ν’ ακολουθήσει ή ακόμη και να πρωτοστατήσει.

Παίρνουμε και S-400 και F35, ισχυρίζεται η Τουρκία: Το φιλόδοξο σχέδιο για παραλαβή το 2019