Αίγυπτος: Σε κλίμα συγκίνησης στην Αλεξάνδρεια, η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Αξώμης Δανιήλ




Σε κλίμα συγκίνησης, ο π. Δανιήλ Μπιάζης, γέννημα- θρέμμα της Ζακύνθουπροερχόμενος από την Ι. Μονή Στροφάδων, αλλά γαλουχημένος στις δυσκολίες της αφρικανικής Εκκλησίας, έχοντας από παλαιότερα υπηρετήσει στη Μητρόπολη Ζάμπιας, χειροτονήθηκε σήμερα το πρωί μητροπολίτης Αξώμης, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, ο οποίος εκείνος τον ανέβασε στο δεσποτικό του πατριαρχικού μοναστηριού του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τον νέο Μητροπολίτη Αξώμης ήταν η ώρα που ευχαριστούσε από καρδιάς τον άνθρωπο που του δίδαξε τα νάματα της Ορθοδοξίας, τον παρεβρισκόμενο μητροπολίτη Δωδώνης, που τον στήριξε σε όλο τον ιερατικό βίο του, όπως αντίστοιχα έπραξε και ο επίσης Ζακυνθινός αλλά και παρεβρισκόμενος μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, που του εμφύσησε την αγάπη για την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

Στο μυστήριο της χειροτονίας συμμετείχαν τόσο ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) Νάρκισσος όσο και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, επίσκοπος Βαβυλώνος Θεόδωρος.

Τιμητική ήταν η παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη, που εκπροσώπησε την ελληνική Πολιτεία και του προέδρου της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδου Κασιμάτη, που εκπροσώπησε την ελληνική παροικία στην πόλη του Μ. Αλεξάνδρου.

Στην εκκλησία βρίσκονταν και οι γονείς του νέου Μητροπολίτου, από τους οποίους πήρε την ευχή πριν εισέλθει στα Άγια των Αγίων για τη χειροτονία του.

Ο νέος μητροπολίτης εξέφρασε τις από καρδιάς ευχαριστίες του προς τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια και στην εκλογή του στην ιστορική αυτή αφρικανική Μητρόπολη, υποσχόμενος ότι θα είναι «άνευ όρων και ορίων» στο πλευρό του και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μετέφερε τόσο τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου όσο και του μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, υποδεχόμενος το νέο μητροπολίτη Δανιήλ στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Σάββα, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, την ελλαδική Εκκλησία για ό,τι κάνει για να στηρίξει το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ν. Κάτσικα
05/12/2018 15:37

Για πρώτη φορά τα βραβεία “Constantin Brancoveanu” του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος, στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: