Αγώνας τριπλούν για τη Μέι η Τετάρτη για να παραμείνει πρωθυπουργός και να πάει σε Brexit




Μία σειρά από «αναμετρήσεις» καλείται να φέρει σε πέρας σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής εναντίον της.

  • Στις 12.00 (ώρα Βρετανίας), θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ωρας Ερωτήσεων της Πρωθυπουργού στο κοινοβουλίο.
  • Στις 17.00 θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών. Οι κάλπες για την ψηφοφορία θα ανοίξουν στις 18.00 και θα κλείσουν στις 20.00, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά.

Το υπουργικο συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα, ματαιώνεται.

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι σε βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του ‘Αρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Στον βρετανικό Tύπο σήμερα κυκλοφορούν οι πιο πιθανοί διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, συμπεριλαμβανομένων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της υφυπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μορντόντ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά το Brexit, οι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Τ.Μέι, μία συμφωνία, εκκίνηση από την αρχή (που θα απαιτήσει την παράταση του ‘Αρθρου 50), παραμονή στην ΕΕ (με δεύτερο δημοψήφισμα ή ευρεία πλειοψηφία με εκλογές), και μη συμφωνία.

Είδε επιτυχία στις συνομιλίες με την Ε.Ε.

“Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο”, είπε η Μέι και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.

Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

Αναστέλλεται το Brexit αν χάσει την πρωθυπουργία

Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία κατά της ηγεσίας της που θα διεξαχθεί αργά σήμερα το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκακ.

“Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας με την ΕΕ θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο πως αν χάσει την ψηφοφορία απόψε το βράδυ θα χρειαστεί να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50”, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. “Δεν θεωρώ ότι θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν καταθέτει τα όπλα η Μέι μετά την πρόταση μομφής: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: