Αδιέξοδο με το Brexit: Αναβάλλει την ψηφοφορία στη Βουλή η Μέι και στον ορίζοντα άτακτη έξοδος




Στον αέρα βρίσκεται το συντεταγμένο Brexit που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. , μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να ματαιώσει την αυριανή ψηφοφορία για το σχέδιο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μπροστά στην πιθανότητα να καταψηφισθεί.

Η Βρετανή πρωθυπουργός απέκλεισε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. καθώς και ένα νέο δημοψήφισμα, ωστόσο οι αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό είναι σφοδρές, με τον ηγέτη των Εργατικών να προαναγγέλει πρόταση μομφής και βουλευτές των Συντηρητικών να κάνουν λόγο για προσβολή του κοινοβουλίου.

Η αναβολή της ψηφοφορίας

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Aπέκλεισε δε το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί στις 29 Μαρτίου 2019.

“Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί” να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε.

Έχει χάσει τον έλεγχο λέει ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκτίμησε ότι η κυβέρνηση “έχει χάσει τον έλεγχο” των εξελίξεων και είναι “αποδιοργανωμένη” και τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει “εκείνους που μπορούν” να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

Αντιδρά το κοινοβούλιο στην αναβολή

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι θα ήταν “ορθό” να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η δήλωση αυτή του Τζον Μπέρκοου έγινε λίγα λεπτά αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται.

“Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί”, είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να κάνει νέα διαπραγμάτευση

Τη θέση ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείσα να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης του Brexit, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη της» την εν λόγω απόφαση.

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου» τόνισε η κ. Αντρέεβα, παραπέποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε η κ. Αντρέεβα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ματαιώνει την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο η Μέι : Στον αέρα πλέον το Brexit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: