Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil στο “Δελφύνη”: Αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου, λέει ο Φάνον

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, κ. Francis Fannon.
Την πάγια θέση των ΗΠΑ για αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τον φυσικό της πλούτο, επαναβεβαίωσε από τη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Φάνον συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο “Δελφύνη” στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Η Κύπρος ήταν ο δεύτερος σταθμός του κ. Φάνον μετά το Ισραήλ και ακολουθεί η Αίγυπτος για συζήτηση της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της περιοχής, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Ουσιαστικός ο ρόλος της Κύπρου

«Θεωρούμε την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και η Κύπρος έχει ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική, ο κ. Φάνον πρόσθεσε επίσης ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Κύπρο ειδικότερα, ο κ. Φάνον επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κύπρου για την ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.

  • «Επίσης διατηρούμε την μακροχρόνια θέση μας ότι θεωρούμε πως ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης», τόνισε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι η τελευταία, ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε πως «συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ως προτεραιότητα».

«Ελπίζω να έλθω ξανά εδώ καθώς προωθούμε την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία για την περιοχή», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συζήτηση, η οποία, όπως ανέφερε, εστιάστηκε στους τρόπους ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στις εξελίξεις στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα όσο και στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αμερικανικά συμφέροντα στην Κύπρο.
«Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο σε σχέση με τις εξελίξεις, στενότερη συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για ένα κοινό στόχο, την αποτελεσματική ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ακριβώς για το καλό των λαών της και για να είναι καταλύτης ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τις ΗΠΑ για την στήριξη στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε έχει αρχίσει η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» του τεμαχίου 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Το τρυπάνι του Stena Icemax της ExxonMobil έχει ήδη διανύσει το βάθος 2 χιλιομέτρων, φτάνοντας τον βυθό και αρχίζει την γεώτρηση. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και θα διενεργηθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του αιγυπτιακού Ζορ.

Άρχισε η γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο «Δελφύνη», με το γεωτρύπανο Stena Icemax

Το γεωτρύπανο έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Φάνον θα περιοδεύσει στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, από τις 11 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, και πως κατά την περιοδεία του θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

«Το ταξίδι του θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της Exxon Mobil: Ο υφυπουργός Φάννον στη Λευκωσία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal