Βρυχάται ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον Ελλάδας, Κύπρου και Exxon Mobil: Ψύχραιμη η Αθήνα…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με ψυχραιμία αντιμέτωπισε η Αθήνα τις νέες πολεμικές ιαχές του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και εμμέσως εναντίον της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil.

Με αφορμή την έκδοση της κυπριακής Navtex και την έναρξη της πορείας του γεωτρύπανου Stena IceMax προς τη Λεμεσό της Κύπρου, ο κ. Ερντογάν δήλωσε με θράσος ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα αποκλείει την Τουρκία και το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Το γεωτρύπανο έχει καλύψει το μέσο της διαδρομής. Ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου από τα Κανάρια Νησιά και τώρα βρίσκεται στη Μεσόγειο. Θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, που εκφράζουν τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα απάντησαν ότι ο μόνος  δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας», τόνισαν οι διπλωματικές πηγές.

Αναφορικά με την έλευση του γεωτρύπανου του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, το Stena IceMax, τα δεδομένα είναι τα εξής, όπως είπε από την Ουάσιγκτον, στο δελτίο του OPEN, ο Μιχάλης Ιγνατίου:

  • Μία αμερικανική εταιρεία, η Exxon Mobil, σε συνεργασία με το Κατάρ -που είναι φιλική χώρα προς την Τουρκία και αυτό είναι το περίεργο- έκανε μία συμφωνία για να αναζητήσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα νόμιμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, και ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας λύσης, όταν αυτή έρθει και όποτε έρθει.

  • Το τρίτο είναι οι απειλές του Ερντογάν, που ενώ ησύχασε εδώ και μέρες, επανήλθε την Κυριακή.

“Πιστεύω”, τόνισε ο ανταποκριτής του OPEN, “ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα προκαλέσει τους Αμερικανούς. Και πιστεύω ότι αν τους προκαλέσει, θα του απαντήσουν. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη”, σημείωσε.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Σύμφωνα με τον Ιγνατίου, όπως μετέδωσε το OPEN:

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται πάντα το τελευταίο διάστημα είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Μάλλον, να το θέσουμε καλύτερα: Τι μπορεί να κάνει όταν στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 10 θα επιχειρήσει γεώτρηση μία αμερικανική εταιρεία, η οποία θα έλεγα ότι είναι η αγαπημένη εταιρεία κάθε Αμερικανού Προέδρου.

Αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και αποφεύγουν κάθε δήλωση που θα ενισχύσει την πολεμική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και σε απόλυτο συντονισμό. Την Τρίτη το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα υποδεχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση διευθετήθηκε ώστε να συμπέσει με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρόκειται να απαντήσουν στους λεονταρισμούς της Τουρκίας, και ιδιαίτερα στις σημερινές (χθεσινές) απειλές του κ. Ερντογάν. Όμως, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν τονίσει και μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέσω του Πενταγώνου ότι το γεωτρύπανο θεωρείται αμερικανικό έδαφος και ότι πάνω σε αυτό εργάζονται Αμερικανοί πολίτες, Αμερικανοί υπήκοοι.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Το πρωί της Κυριακής, εκτόξευσε νέες απειλές ο Ταγιπ Ερντογαν οπου παρουσία των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα αποκλείει την  Τουρκία και την (παράνομη) «ΤΔΒΚ»…

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολή, ο τούρκος προεδρος μιλώντας στην τελετή ένταξης στον Πολεμικό Ναυτικό μιας ακόμη κορβέτας στράφηκε και παλι προς την Ελλάδα και στην Κυπρο, μιλώντας και για εκβιασμό εναντίον της κατοχικής δύναμης.

Τόνισε συγκεκριμένα:

«Εκείνοι που νόμιζαν ότι μπορούν να παρακάμψουν την Τουρκία στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισαν να καταλαβαίνουν το λάθος τους…Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις εναντιον δικαιωμάτων και εδαφών άλλων χωρών. Αλλά αυτά που ζήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και  στο Αιγαίο ανέδειξαν την ανάγκη να είναι ισχυρη η Τουρκία και να είναι  δυνατό το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες αποδυνάμωσης της θάλασσιας ισχύος της Τουρκίας»..

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι όσοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα αντίθετα με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι έκαναν ένα “τεράστιο” λάθος.

“Δεν έχουμε μάτια για τα δικαιώματα, τους νόμους και τα εδάφη των άλλων χωρών, αλλά προστατεύουμε μόνο τα δικαιώματα της χώρας και των αδελφών μας”, πρόσθεσε, εννοώντας τους Τουρκοκύπριους.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΚΑΡ

Ακόμη είναι στη μνήμη μας το εμπάργκο στο οποίο καταδικαστήκαμε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία χωρίς ντροπή χαρακτήρισε “ειρηνευτική επιχείρηση”, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ σε ομιλία του στην τελετή παράδοσης της τρίτης κορβέτας που κατασκευάστηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο Milgem (Πρόγραμμα κατασκευής εθνικών πλοίων).

Είπε ξανά ότι θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «δυστυχώς η στάση που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν συνεχίζεται και σήμερα με άλλο τρόπο και διαστάσεις».

  • «Παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία κάναμε σημαντικά βήματα εθνικοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιήσαμε μια σημαντική καμπή στον τομέα αυτό. Πολλά ζητήματα που για μας ήταν όνειρο, έγιναν πραγματικότητα», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ακόμη ότι η Ανατολική Μεσόγειος η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του διεθνούς εμπορίου ιστορικά, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο στις θάλασσες. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα οι πηγές ενέργειας αποτελούν και ένα στοιχείο έλξης στην περιοχή.

  • «Σε αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός πρόσφατα από τους Έλληνες φάνηκε για μια φορά ότι αυτό το το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι είναι καθαρή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των δικαιωμάτων και συμφερόντων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

  • «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές μας δυνάμεις, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προκλήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιόοτητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας στη θάλασσα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος», ανέφερε.

Πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ΚΥΠΕ

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω κατευθυνόμενων ρεπορτάζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: