Τζανακόπουλος για συντάξεις : Η δικαστική απόφαση για επιστροφές περικοπών δεν έχει αναδρομική ισχύ




Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, δικαστικούς όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, πριν το τέλος του έτους, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί και δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά τη χώρα.

Και πρόσθεσε -με αφορμή δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους- ότι ο νόμος Κατρούγκαλου του 2016 έχει λάβει υπόψη του τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

«Ο ασφαλιστικός νόμος του 2016 είναι απολύτως εναρμονισμένος με την απόφαση του ΣτΕ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφορικά με την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου και την αναδρομική δικαίωση δύο συνταξιούχων για περικοπές που τους είχαν επιβληθεί πριν το 2016.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα. Όπως είπε, η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις επιστημόνων για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στην περίπτωση επιστροφών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «οποιαδήποτε εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους είναι έωλη» .

Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για ένστολους, γιατρούς δικαστικούς που αφορούν στα αναδρομικά, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα καταβληθούν εντός του έτους. «Όλα αυτά τα ποσά έχουν συνυπολογιστεί και δεν επηρεάζεται ο συμφωνημένος στόχος με το Eurogroup για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
03/11/2018 14:42

Λανθασμένη πληροφόρηση αποδίδει η κυβέρνηση σε δημοσίευμα για Παυλόπουλο και ΠΓΔΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: