Το Ταμείο Κυπριοπαίδων και η Ομογένεια της Αμερικής τίμησαν τον Σάββα Τσίβικο




Την πολύχρονη προσφορά του Σάββα Τσίβικου στην ομογένεια των ΗΠΑ και στο εθνικό ζήτημα, τίμησαν οι ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το ετήσιο δείπνο του Ταμείου Κυπριοπαίδων (Cyprus Children’s Fund) στο New Jersey.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, η Ελληνίδα Πρόξενος Λάνα Ζωχιού, καθώς και εκπρόσωποι όλων των ομογενειακών οργανώσεων και φορέων στη χώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος συνεχάρη τους οργανωτές και τους ομιλητές και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του τιμώμενου στην Εκκλησία. Ο κ. Τσίβικος, όπως επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι ένας πραγματικός άνθρωπος, ορθόδοξος και πατριώτης» και ότι «πρόκειται για έναν δυσεύρετο συνδυασμό».

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, εξήρε την προσφορά του τιμωμένου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι αποτελεί την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου. Αναφερόμενος στην προσφορά του επεσήμανε ότι δεν ξέχασε τις ρίζες του και ότι αποτελεί πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην προσφορά του Σάββα Τσίβικου και τόνισε ότι τον γνώρισε όταν πρωτοήλθε, ότι τους αγκάλιασε με άδολη αγάπη και ότι αποτέλεσε την αφετηρία μια πρωτόγνωρης φιλίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσφορά του τιμωμένου και συνεχάρη την ηγεσία του Ταμείου γιατί τιμούν έναν γνήσιο και φλογερό πατριώτη και έναν φιλάνθρωπο, που υπηρετεί με όλο του το είναι το κοινό καλό.

Ο υπεύθυνος της επιτροπής υποτροφιών, Τσάρλης Αναστασίου, εξήρε την προσφορά του Σάββα Τσίβικου και εστίασε την προσοχή του στη σημασία της παιδείας και τον ρόλο των υποτροφιών που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο δολάρια. Αναφερόμενος στις υποτροφίες του έτους 2018 επεσήμανε ότι απονεμήθηκαν σε 26 φοιτητές και σπουδαστές και ότι προσέφεραν συνολικά 65.000 δολαρίων.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων Νίκος Ζίττης αναφέρθηκε στο έργο του οργανισμού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον τιμώμενο, διότι κατάφερε να δώσει το έναυσμα σε ομογενείς και επιχειρήσεις να ενισχύσουν το έργο του Ταμείου με χορηγίες συνολικής αξίας εκατό χιλιάδων δολαρίων.

Ο κ. Τσίβικος μοιράστηκε το βραβείο με τη σύζυγό του Μαρία και τα παιδιά του και εστίασε την προσοχή του στο ρόλο του Ταμείου Κυπριοπαίδων στα 44 χρόνια που μεσολάβησαν από την τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι και σήμερα. Εκτενή αναφορά έκανε στη βοήθεια που παρείχαν σε περισσότερα από τετρακόσια παιδιά της Κύπρου.

Ο Σάββας Τσίβικος διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Άσμπουρι Παρκ της Νέας Ιερσέης και επί δικής του προεδρίας αναγέρθηκε ο ναός και μετακόμισε η κοινότητα στο Όσεαν Σίτι. Είναι μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ηγεσίας των Εκατό, ενώ τα τελευταία 19 χρόνια είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης και πολλών άλλων ομογενειακών φορέων. Το Πανγκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, η ΑΗΕΠΑ, το Ελληνοαμερικανικό και το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχουν ευεργετηθεί από την πολυετή δράση και τη γενναιοδωρία του.

Αντάμωμα Αρκάδων στο Εθνικό Συνέδριο Παναρκαδικής Ομοσπονδίας στη Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: