Τελεσίγραφο, για να επιλέξει τη λύση που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση, για την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ», αντί των ρωσικών S-400, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία, η οποία καταγράφει και την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ότι οι κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες.
Το τελευταίο διάστημα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών, που στόχευαν από την αμερικανική πλευρά να πειστεί η τουρκική να αγοράσει σε «λογική τιμή» το σύστημα «Πάτριοτ» το οποίο είναι και πιο φθηνό από τους ρωσικούς S-400. Μάλιστα προσφέρθηκαν και εξαιρετικοί όροι για την αποπληρωμή, όπως και για τη συντήρηση του αμερικανικού συστήματος.
Αυτή θεωρείται η ύστατη προσπάθεια των Αμερικανών να πείσουν τους Τούρκους, οι οποίοι δημόσια τουλάχιστον δείχνουν αποφασισμένοι να προμηθευτούν τους S-400. Η Ουάσιγκτον ενθαρρύνθηκε από μία δυσκολία που αντιμετώπισε η Τουρκία για να βρει δανεικά από ξένες τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσει την αγορά από τη Μόσχα. Η Ρωσία πρότεινε να δώσει η ίδια δάνειο της τάξης του 50% της τιμής των S-400, αλλά τα υπόλοιπα φαίνεται ότι αναζητούνται. Καμία εκ των δύο κυβερνήσεων δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.
Στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι έκδηλη η ανησυχία για την αντιφατικότητα που παρατηρείται από την Άγκυρα. Άλλα μηνύματα στέλνουν οι στρατιωτικοί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, άλλα οι διπλωμάτες στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος ότι οι στρατιωτικοί μεταξύ τους «τα βρίσκουν», αν και η αμερικανική πολιτική έναντι των Κούρδων της Συρίας, που χαρακτηρίζεται έντονα φιλική, εκτροχιάζει πολλές φορές τις συζητήσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα, εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400, θα συμβούν άμεσα τα εξής:
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται τα εξής:
«Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA) και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τα F-35 – τόσο για την απόκτηση των αεροσκαφών όσο και για τη βιομηχανική συμμετοχή.
– Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Με την επιδίωξη μιας αμερικανικής λύσης στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την κορυφαία τεχνολογία, καθώς και από τη διαλειτουργικότητα (του συστήματος) με το ΝΑΤΟ.
Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφισταμένων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών”.
“We have warned Turkey that its potential acquisition of the S-400 surface-to-air missile (SAM) system could result in the imposition of sanctions under the Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA) and jeopardize its participation in the F-35 program – both aircraft acquisition and industrial participation.
In pursuing a U.S. air and missile defense solution, Turkey would benefit from top-of-the-line technology, as well as NATO interoperability.
It is important that NATO countries procure military equipment that is interoperable with NATO systems. A Russian system would not meet that standard, and by increasing Turkey’s dependence on Moscow, would negatively impact Turkey’s national security. Such procurement would also be inconsistent with the commitment made by Allies at the 2016 NATO Summit in Warsaw to enhance resilience by working to address existing dependencies on Russian-sourced legacy military equipment through national efforts”.
Οι ΗΠΑ έστειλαν την πιό σκληρή προειδοποίησή στην Τουρκία για τους S-400: Έρχονται κυρώσεις