File Photo: US Secretary of State Mike Pompeo at the State Department in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Το σκληρό μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ταγίπ Ερντογάν: Συμμορφώσου, εγκατέλειψε το Ιράν…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία και προσωπικά στον ισλαμιστή πρόεδρό της, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απαιτώντας από τον κ. Ταγίπ Ερντογάν να αντιληφθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερος εταίρος από το Ιράν.

Η προειδοποίηση του κ. Πομπέο ήταν απρόσμενη, καθώς στο παρασκήνιο διεξάγονταν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν δειλά διερευνητικές συνομιλίες και σύμφωνα με πληροφορίες γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι οι πιθανότητες συνεννόησης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ήταν ελάχιστες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αμερική αναμένεται να επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει να προμηθευεται φθηνό φυσικό αέριο από το Ιράν.

  • Την ατμόσφαιρα μόλυνε η ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας για την εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στη χώρα του τον Οκτώβριο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν δεν υποχωρεί και δεν δέχεται να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να λάβει από τους Αμερικανούς, ως αντάλλαγμα τους «Πάτριοτς». Εάν προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Τουρκία θα υποστεί νέες βαριές κυρώσεις.

Επίσης, η άρνηση της Άγκυρας να ακολουθήσει και να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, ήταν ο άλλος λόγος που εκτροχίασε τις συνομιλίες.

Ο κ. Πομπέο παραχώρησε χθες και προχθές πολλές συνεντεύξεις θέλοντας να στείλει προειδοποιήσεις με αφορμή την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν. Τη Δευτέρα, η Αμερική θα επαναφέρει στην προ του 2015 κατάσταση, το καθεστώς κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. Και έχει καλέσει όλους τους συμμάχους της να συμμορφωθούν και να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις, οι οποίες είναι βαριές και θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στο Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Τόνι Κατζ του ραδιοφωνικού σταθμού της Ινδιανάπολις WIBC για το γεγονός ότι υπό τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία στρέφεται προς ανατολάς αντί προς δυσμάς. Ρώτησε επίσης αν πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία θα αμφισβητηθεί το μέλλον της ως Νατοϊκή χώρα.  Ο κ. Πομπέο απάντησε ως εξής:

  • «Ελπίζω όχι. Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ. θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν αυτό συνέβαινε. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της  διακυβέρνηση Τραμπ, αλλά υπήρξαν επίσης τομείς όπου είχαμε πραγματικές σημαντικές επιτυχίες. Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προχώρησε λέγοντας τα εξής:

  • «Η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι Η.Π.Α. είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Και αν το κάνουμε αυτό, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα προπύργιο για να εμποδίσει την απειλή σε βάρος της Αμερικής από τρομοκράτες στην περιοχή».

Η τελευταία του απάντηση θεωρήθηκε και απειλή, ότι δηλαδή αν ο Ερντογάν επιλέξει το Ιράν αντί της Αμερικής, τότε η Τουρκία θα αναδειχθεί σε προπύργιο αντιαμερικανών τρομοκρατών.

Αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Άγκυρα έχουν εισέλθει σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιαστεί αν η Τουρκία παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Συρία και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα της συνομιλίας Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ

1 Comment on "Το σκληρό μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ταγίπ Ερντογάν: Συμμορφώσου, εγκατέλειψε το Ιράν…"

  1. Μας είπε ο Πομπεο ότι η Τουρκία ίσως είναι φωλιά αντιδυτικων τρομοκράτων.
    Αυτό βγαινει επειδή είπε ότι αν συνεργαστεί με την δύση η Τουρκία μπορεί να γίνει προπυργιο κατά των τρομοκράτων οπότε τώρα δεν είναι. Οπότε μπορεί να τους βοηθάει κιόλας.
    Ο κόσμος βέβαια το χει τούμπανο ότι ο Ερντογαν είναι ο υποστηρικτής των απανταχού τζιχαντιστων και οι ΝΆΤΟ Ευρωπαίοι το χουν κρυφό καμάρι!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*