Το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην υπολογιστική χειρουργική και την ιατρική 3D-εκτύπωση στην Ελλάδα




Στην Ελλάδα που αγωνίζεται ψυχή τε και σώματι να βγει από το τέλμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα με στόχο την καινοτομία και την ανάδειξη της χώρας μας σε πόλο ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της καλούμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Το εγχείρημα της υπολογιστικά καθοδηγούμενης χειρουργικής, δηλαδή της χειρουργικής με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη εκτύπωση, μετρά στην χώρα μας ήδη μια περίοδο εφαρμογών και εμπειρίας σχεδόν δύο δεκαετιών.

Μετά λοιπόν από 18 χρόνια επιστημονικού και κλινικού έργου και πλήθους εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκινά το πρώτο πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο  “Υπολογιστική Χειρουργική & Οδοντικά Εμφυτεύματα” και αντικείμενο την υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, αλλά και την γενικότερη χρήση της ιατρικής τρισδιάστατης εκτύπωσης στην κλινική πρακτική.

Σκοπός του προγράμματος είναι μια άρτια και πιστοποιημένη εκπαίδευση, η οποία θα εφοδιάζει τους εκπαιδευόμενους με όλα τα απαραίτητα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία της υπολογιστικής χειρουργικής στο αντικείμενό τους.

Κέντρο αυτής της καινοτόμου εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας για τα ελληνικά – και όχι μόνο – δεδομένα είναι το Εργαστήριο Φυσιολογίας , με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ Παναγιώτη Διαμάντοπουλο, έναν από τους βασικούς συντελεστές της όλης τεχνολογίας, ο οποίος, σε αυτή την προσπάθεια, πλαισιώνεται από την ομάδα των έμπειρων κλινικών οδοντιάτρων και γναθοχειρουργών, που πρώτοι εφάρμοσαν την υπολογιστική τεχνολογία στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τέτοιες δραστηριότητες αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, αν πραγματικά το θέλει, μπορεί να είναι σημαντικός παίκτης στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού σε εκπαίδευση και σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Και γιατί όχι, σύντομα, και σε ανάλογα ανταγωνιστικά προϊόντα;

Δ. Τρικεριώτης

Καμπανάκι για τα αντιβιοτικά από τον ΙΣΑ: Όχι στην κατάχρηση, μόνο με συνταγή γιατρού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: