Την Κυριακή ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας, με 55.000 δρομείς: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις




Με νέο ρεκόρ συμμετοχών θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας και οι παράλληλοι αγώνες, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα σε επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος, αφού την μετατρέπει σε μια μεγάλη γιορτή που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται.

Μια γιορτή που θα προσελκύσει τη συμμετοχή 55.000 δρομέων και φέτος έχει στόχο, όχι μόνο να τιμήσει και να μεταδώσει τις αξίες του δρομικού κινήματος, αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς οι 18.500 μαραθωνοδρόμοι θα περάσουν από τις περιοχές που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και υπέστησαν τεράστια οικολογική καταστροφή στη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.

Η σπουδαία διοργάνωση που όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ κι είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, θα υποδεχθεί και φέτος δρομείς από 105 χώρες, οι οποίοι θα τρέξουν τόσο στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όσο και στους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ, στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και στους αγώνες για παιδιά και Special Olympics.

Για δεύτερη φορά φέτος δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι κορυφαίοι δρομείς – δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες – που συμμετείχαν σε καθέναν από τους αγώνες Run Greece σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρόδο και Πάτρα. Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν απόσταση 3 χλμ.

Ο αγώνας με τη σημερινή του μορφή στην κλασική διαδρομή και με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ, ξεκίνησε το 1983 με νικητή στους άνδρες τον Θεοφάνη Τσιμιγκάτο με 2 ώρες 28:18 και στις γυναίκες την Μεταξία Μπερτζελέα με 3 ώρες 35:52.

Παράλληλα στην αυθεντική διαδρομή διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, όπου τα μεγάλα ονόματα είναι ο Νίκος Πολιάς στους άνδρες και η Γεωργία Αμπατζίδου στις γυναίκες που έχουν από επτά νίκες, αλλά πλέον έχουν αποσυρθεί από τους αγώνες.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Η γιορτή στην Αθήνα με αφορμή τον 36ο Μαραθώνιο, τον Αυθεντικό, δεν θα περιοριστεί όμως μόνο την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου. Η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας – που θα τελεστεί όπως κάθε χρόνο την παραμονή του μεγάλου αγώνα, στον Τύμβο του Μαραθώνα, αποτελεί τον πυρήνα της τελετής έναρξης του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμων) το βράδυ της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα τιμηθούν οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι για το 2018 (Κιμπσόγκε στους άνδρες και Τσερόνο στις γυναίκες). Παράλληλα τις ημέρες του 36ου Μαραθωνίου, θα φιλοξενηθεί και το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου (AIMS) κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που έχει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων στη διοργάνωση δρομικών γεγονότων.

Ύμνος

Η πρώτη παρουσίαση του ύμνου του Μαραθωνίου της Αθήνας θα γίνει την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, δέκα λεπτά πριν τον τερματισμό (γύρω στις 11:00) του νικητή του αγώνα των 42.195μ. Τον ύμνο συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους και τον προσέφερε εθελοντικά στον ΣΕΓΑΣ, τον διοργανωτή του σπουδαίου αυτού μαζικού δρομικού γεγονότος.

Τη σύνθεση του Γιώργου Θεοφάνους, ενορχηστρωμένη από τον εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Αντώνη Σουσάμογλου, θα ερμηνεύσουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη, με σολίστες τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη, τη μεσόφωνο Ινέζ Ζήκου και τη χορωδία της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.

Οι ελίτ αθλητές

Τους κορυφαίους ξένους αθλητές που θα συμμετάσχουν την προσεχή Κυριακή 11 Νοεμβρίου στον 36ο διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας έκανε γνωστούς ο ΣΕΓΑΣ. Συνολικά θα συμμετάσχουν 55.000 δρομείς σε όλες τις αποστάσεις, ενώ Αιθίοπες και Κενυάτες πρωταθλητές, είναι αυτοί που για ακόμη μία χρονιά θα αγωνιστούν για τη νίκη στην ιστορική διαδρομή των 42.195μ, από τον Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Από τους αθλητές που ξεχωρίζουν στο Μαραθώνιο (συνολικά θα πάρουν μέρος 18.500) είναι ο 27χρονος Αιθίοπας Γκαντίσα Σούμιε που θα τρέξει για πρώτη φορά στην Αθήνα με στόχο να βελτιώσει το 2.11.46 που σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Καστελόν και αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Επίσης θα έχουμε τον συμπατριώτη του Αλεμπάτσιου Γουέιλ με ατομικό ρεκόρ 2.09.40 από τον Νοέμβριο του 2017 στη Σανγκάη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία των Κενυατών αθλητών. Ο Άλεξ Μπαρτιλόλ έχει 2.12.37 από το 2017, ο Μπρίμιν Κιπκορίρ Μισόι 2.12.39 και ο συμπατριώτης τους Μπέρναρντ Τσεπκουόνι 2.10.42.

Ο Άλφρεντ Κιπσερέμ Τσίροπ ήρθε στην Ελλάδα το 2016 για να τρέξει στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας και φέτος θα κάνει ντεμπούτο στην αυθεντική διαδρομή. Ο Κενυάτης έχει ατομικό ρεκόρ 2.13.33 από το 2017. Το ρεκόρ αγώνων, αλλά και της αυθεντικής διαδρομής είναι 2.10.37 και ανήκει στον Φίλιξ Κάντι Κιπτσιρτσίρ (Κένυα), τον νικητή του 2014. Νικητής του αγώνα το 2017 ήταν ο Κενυάτης Σάμουελ Καλαλέι με 2:12:17.

Το Πανελλήνιο πρωτάλημα

Το 85ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και το 37ο γυναικών θα γίνει παράλληλα με το διεθνή Μαραθώνο, όπως συνηθίζεται τα τελεταία χρόνια. την προσεχή Κυριακή 1 Νοεμβρίου, παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί για 66η φορά στην κλασική διαδρομή, με τη συμμετοχή 94 ανδρών και 27 γυναικών.

Πολυνίκης στους άνδρες είναι ο Νίκος Πολιάς με επτά χρυσά μετάλλια και στις γυναίκες η Γεωργία Αμπατζίδου με ισάριθμες πρωτιές. Το ρεκόρ του πρωταθλήματος ανδρών κατέχει ο Σπύρος Ανδριόπουλος με 2:13.15 (6/4/1997, Αγρίνιο) και το αντίστοιχο των γυναικών η Μαρία Πολύζου με 2:39.43 (24/4/1994, Καστοριά).

Στους άνδρες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές τριών αθλητών που έχουν ανεβεί κατά το παρελθον στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, των Κώστα Γκελαούζου (ΠΑΟ), Χριστόφορου Μερούση (ΦΟ Βροντάδων) και Δημήτρη Θεοδωρακάκου (ΠΑΟ), ενώ θα πάρουν ακόμη μέρος δρομείς ικανοί για τη νίκη στο πρωτάθλημα, όπως οι Δημοσθένης Ευαγγελίδης (ΟΚΑ Καβάλας), Παναγιώτης Καραϊσκος (ΠΓΣ), Μιχάλης Καλομοίρης (ΟΣΦΠ), Δήμος Μαγγίνας (ΑΟ Μυκόνου) κ.ά.

Στις γυναίκες θα έχουμε, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής τις Ελευθερία Πετρουλάκη (ΑΟ Μυκόνου), Γλυκερία Τζιατζιά (ΠΑΟ), Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο (ΑΟ Κάλλιστος), Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός), Βασιλική Καραγεωργάκη (ΣΑΠΚ Νεάπολης) και Σόνια Τσεκίνη (ΦΣ Άργους Ορεστικού).

Ο ΣΕΟ

Δυναμική θα είναι η εκπροσώπηση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της προσεχούς Κυριακής (11 Νοεμβρίου) αλλά και στους υπόλοιπους αγώνες που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Τα 5.000 μέτρα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στον πρωινό αγώνα ξεχωρίζει η συμμετοχή της ασημένιας Ολυμπιονίκου στο ύψος, Νίκης Μπακογιάννη και του επίσης ασημένιου Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία, Δημήτρη Μούγιου.

Στον απογευματινό αγώνα οι συμμετοχές είναι περισσότερες: Πηγή Δεβετζή (στίβος), Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοία), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Αντωνία Μωραίτη (πόλο), Νέρι Νιαγκουάρα (κολύμβηση), Ελένη Γεωργίου (συγχρονισμένη κολύμβηση), Μαρία Λουίζα Βρυώνη (πάλη), Φωτεινή Βαβάτση (τοξοβολία), Άννα Στρούμπου (άρση βαρών).

Οι εκκινήσεις

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα δοθεί στις 09.00 από την αφετηρία του Μαραθώνα, η εκκίνηση των δύο αγώνων 5 χλμ στις 07.45 και στις 16.15 από τη Λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Εθνικού Κήπου), των 10 χλμ στις 8.35 από το ίδιο σημείο, των 1.200μ Special Olympics στις 08.50 από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας (ύψος Βουλής) και του αγώνα δρόμου 3 χλμ (τελικός Run Greece) στις 10.35 από τη Βασ. Σοφίας (ύψος Ιπποκράτειου νοσοκομείου).

Κακή βραδιά για τον ΠΑΟΚ στην Βουδαπέστη, που έριξε τις ελπίδες του στον Δούναβη

09/11/2018 08:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: