Την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, τόνισε ο Νετανιάχου στην Βάρνα




Στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο του αγωγού EastMed, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο κ. Νετανιάχου συμμετείχε στην 5η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και είχε σειρά επαφών με τους Πρωθυπουργούς των χωρών, ενώ συζήτησε και θέματα ενέργειας.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρωθυπουργού του Ισραήλ αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζήτησε θέματα ασφάλειας, οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

«Ενόψει της πρόθεσης Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου να προωθήσουν την κατασκευή του αγωγού EastMed για εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, οι Πρωθυπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία επί του θέματος αυτού. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε χθες ότι πιστεύει πως μέρος του αερίου θα φτάσει και στη Βουλγαρία» αναφέρεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι με την παρουσία στη Βάρνα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και τη δυνατότητα «ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα».

Παράλληλα χαρακτήρισε θεσμό την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ενώ αναφερόμενος στον Πρωθυπουργός του Ισραήλ, είπε ότι είναι ένας σημαντικός συνομιλητής και ένας πολύ σημαντικός φίλος. Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των τεσσάρων μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τον διασυνδετήριο Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ως έργο υψηλής σημασίας.

Στόχος της Τετραμερούς, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι να αναπτύξει τις πολιτικές διασυνδεσιμότητας, η δε συνεργασία δεν στρέφεται ποτέ εναντίον τρίτων, τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Η συνεργασία μας θέλει να κάνει την ΕΕ πιο ισχυρή» είπε ενώ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε ότι η διαφοροποίηση της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει», συνέχισε ενώ είπε, τέλος, ότι συζήτησαν την πρόταση να εξεταστεί η υποβολή μιας κοινής υποψηφιότητας των 4 κρατών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2030 και άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Εξάλλου, την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της 5ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα.

Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας. Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Δολοφονήθηκε ο “πατέρας” των Ταλιμπαν, μουλάς Σάμι ουλ Χακ, σε πόλη του Πακιστάν

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/11/2018 19:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: