Τι είπε για τον Τσίπρα, το δημοψήφισμα και τον Παυλόπουλο ο Φρανσουά Ολάντ στον Παπαχελά




Για το δραματικό τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 2015, μιλάει μεταξύ άλλων αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι υπερήφανος που έπεισε τους Ελληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», σημειώνει ο κ. Ολάντ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή», ο Ολάντ αναφέρεται και στην στάση που κράτησε εκείνες τις δραματικές ώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή…» τόνισε μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης:

  • Eρώτηση: Θέλω να μου περιγράψετε αυτό το δραματικό τηλεφώνημα που είχατε με τον κ. Τσίπρα το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Απάντηση: Ναι, ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα. Εκείνη την νύχτα τον συνεχάρην για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντάς του το εξής: «Εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που θα έχεις εσύ αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση.

  • Ερώτηση: Το βράδυ του δημοψηφίσματος είχατε δραματικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι συζητήσατε και σε ποια φόρμουλα καταλήξατε για να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος με τον Τσίπρα;

Απάντηση: Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε. Παρ’ όλο που δεν έχει την ίδια πολιτική κατεύθυνση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει να βεβαιώσει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, την καλή πίστη του πρωθυπουργού. Καλή πίστη που πράγματι υπήρξε.

O κ. Ολάντ σημείωσε πως την νύχτα μεταξύ 12 και 13 Ιουλίου, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, «φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή».

Οι προεργασίες άρχισαν μετά το δημοψήφισμα στις αρχές του ίδιου μήνα, όταν, όπως δήλωσε ο κ. Ολάντ, η Γερμανία αποφάσισε ότι πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο Grexit ως «σχέδιο Β». Κατάληξη αυτής της μελέτης ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», ανέφερε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο την συνεισφορά της κ. Μέρκελ στην εξεύρεση λύσης τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, λέγοντας πως η καγκελάριος επέμεινε, με υπομονή, στις διαβουλεύσεις, αρνούμενη να δεχτεί την λύση του Grexit.

Στο δείπνο των ηγετών που παραθέτει ο Μακρόν στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας και η συζυγός του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: