Θύελλα για την αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Τραμπ: Να δώσει λόγο…




Ο Τζέρι Νάντλερ, Δημοκρατικός πολιτικός που αναμένεται να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, απαίτησε να δοθούν «απαντήσεις αμέσως» από τον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αποπέμφθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τι σημαίνει αυτό για την έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ, του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα στον οποίο έχει ανατεθεί να εξακριβώσει αν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την εκστρατεία του Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν απαντήσεις αμέσως για το σκεπτικό πίσω από την απομάκρυνση από τον Ντόναλντ Τραμπ του Τζεφ Σέσιονς από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί προχωρά ο πρόεδρος σε αυτή την αλλαγή και ποιος έχει πλέον την αρμοδιότητα όσον αφορά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ; Θα απαιτήσουμε να δώσουν λόγο όσοι ευθύνονται», διεμήνυσε ο Νάντλερ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (1).

Ο Νάντλερ είναι σήμερα το κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στη συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής και, αφού αρχίσει η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος, αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της, κάτι που σημαίνει πως θα αποκτήσει αρμοδιότητες κοινοβουλευτικού ελέγχου στο αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης.

1 Το tweet του βουλευτή Νάντλερ:

“Κατάφωρη απόπειρα” τερματισμού της έρευνας για τη Ρωσία η αποπομπή Σέσιονς δηλώνει η Πελόσι

Η αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια “κατάφωρη απόπειρα” υπονόμευσης και τερματισμού της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Με ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο twitter, η Πελόζι κάλεσε τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ να αυτοεξαιρεθεί από κάθε εμπλοκή στην έρευνα, επικαλούμενη “τις απειλές για να υπονομεύσει και να την αποδυναμώσει”

“Το Κογκρέσο πρέπει να λάβει άμεση δράση να προστατέψει το κράτος δικαίους και την αξιοπιστία της έρευνας”, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κάτι κρύβει», κρίνει ο Τσακ Σούμερ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απαίτησε ο Μάθιου Ουίτακερ, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, να αυτοεξαιρεθεί από την ευθύνη της επίβλεψης της έρευνας για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, την οποία διενεργεί ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.

«Με δεδομένες προηγούμενες τοποθετήσεις του, με τις οποίες είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης και της επιβολής περιορισμών στην έρευνα του Μάλερ, ο κ. Ουίτακερ θα όφειλε να αυτοεξαιρεθεί από την επίβλεψή της για τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του ως υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης», έκρινε ο Σούμερ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ξεκάθαρα, ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) έχει κάτι να κρύψει», συμπλήρωσε ο Σούμερ, λίγες ώρες αφότου ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους έκανε σαφές — μέσω Twitter — ότι εξανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο Ουίτακερ ήταν σχολιαστής του CNN για νομικά θέματα το 2017, όταν είχε γράψει ένα άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Η έρευνα του Μάλερ για τον Τραμπ υπερβαίνει τα εσκαμμένα», που είχε δημοσιευθεί στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου (1). Σε αυτό, επιχειρηματολογούσε ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις προσωπικές οικονομικές δοσοληψίες του Τραμπ ή εκείνες της οικογένειάς του, κρίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση ο Μάλερ θα υπερέβαινε την εντολή του.

1 Whitaker, Matthew, «Mueller’s investigation of Trump is going too far», CNN, 6η Αυγούστου 2017, για τη δήλωση περί περιστολής της χρηματοδότησης της έρευνας του Μάλερ, βλ. Stracqualursi, Veronica και LeBlanc, Paul, «Trump’s replacement for Sessions once argued the Mueller probe goes too far», CNN, 7η Νοεμβρίου 2018.

«Κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί χαρακτηρίζει οποιαδήποτε παρακώλυση της έρευνας Μάλερ για τη Ρωσία ο Έρικ Χόλντερ

Ο Δημοκρατικός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρακώλυσης της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί από τον Λευκό Οίκο.

«Οποιοσδήποτε αποπειραθεί να επέμβει ή να παρακωλύσει την έρευνα του Μάλερ πρέπει να λογοδοτήσει. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή. Είμαστε μια χώρα όπου ισχύει το κράτος του νόμου και οι κανόνες δεν υπόκεινται στις ενέργειες ενός άνδρα με κίνητρο το ίδιο συμφέρον», τόνισε ο Χόλντερ, υπουργός Δικαιοσύνης επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Ουάσινγκτον, United States

“Σεισμός” από την εκδίωξη δημοσιογράφου από τον Λευκό Οίκο: Τραμπ εναντίον Ακόστα (CNN)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: