Θρασύτατη επιστολή του Τσαβούσογλου στους ηγέτες της Ευρώπης: Δώστε μας τα λεφτά!




Επιστολή-προειδοποίηση προς 27 κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Κύπρο, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούτογλου, εκφράζοντας δυσφορία για τη περικοπή προενταξιακών κονδυλίων που προορίζονται για την υποψήφια χώρα και ζητώντας απρόσκοπτη ροή της προενταξιακής βοήθειας της Ε.Ε., αποκαλύπτει ο συνάδελφος Παύλος Ξανθούλης στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας.

Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε ο «Φ» (βλέπε φωτοτυπία), προκάλεσε αμηχανία στην Ε.Ε. και ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα κράτη-μέλη «αποδέκτες» δεν κατέληξαν σε μια κοινή θέση, αλλά όπως πληροφορούμαστε αποφάσισαν να απαντήσουν χωριστά, δίνοντας διαφορετικές απαντήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλείται το «μομέντουμ» και τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε αντιδιαστολή με την περικοπή κονδυλίων. Εκφράζει «απογοήτευση» και «λύπη» για τις περικοπές 250 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και για τη πρόθεση του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής να περικόψουν 213 εκατομμύρια επιπλέον, για το 2019, από σύνολο 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η αποκοπή οικονομικής βοήθειας όχι μόνο θα επιβραδύνει τη διαδικασία ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά θα μειώσει επίσης τη δημόσια στήριξη για την Ε.Ε. και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας» προειδοποιεί ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εάν υλοποιηθεί η πρόθεση του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής τότε η κοινωνία των Τούρκων πολιτών θα γυρίσει την πλάτη στην Ε.Ε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «η απόσυρση πόρων από την Ε.Ε., σε ένα συγκεκριμένο τομέα, θα θέσει εν αμφιβόλω τη βούληση της Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη μιας θεσμικής δυνατότητας για να εφαρμόζει αποτελεσματικά το κεκτημένο και τη δυνατότητα να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη. Γνωρίζετε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι η πρόθεση της Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επιστολή Τσαβούσογλου στάλθηκε στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών, με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία, και στο πλαίσιό της υποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δημιουργεί την εντύπωση ότι αφαιρεί κονδύλια από την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία και τα χορηγεί στους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.

Ο κύβος ερρίφθη: Η Κύπρος εξέδωσε την NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή γεώτρησης της EXXON

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: