Τα πλοκάμια της Μέδουσας σκεπάζουν το FIR Αθηνών και την Ελληνική υφαλοκρηπίδα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Εντός FIR Αθηνών και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιούνται οι εναέριες ασκήσεις ανάμεσα σε μαχητικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα»

Στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και κάτω από τη Γαύδο που έβαλε στο μάτι η Τουρκία μέσω των χαρτών που θέλησε να δημοσιοποιήσει, h Ελληνική και h Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ισχύος αλλά και αποτροπής, σε οποιονδήποτε επίδοξο θελήσει να προκαλέσει.

  • Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που καταγράφηκε πριν από λίγες ώρες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ήταν ότι στο καθημερινό δελτίο «παραβατικής» συμπεριφοράς των πτητικών μέσων της Τουρκίας, υπάρχει μόλις μια παράβαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από ελικόπτερο της γειτονικής χώρας, η οποία λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στον αέρα Ελληνικών μαχητικών απείχε από την «καθημερινότητα».

Το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το αεροσκάφος που συντονίζει τα εναέρια εκπαιδευτικά σενάρια, το οποίο ναι μεν πέταξε υπό Νατοϊκό “καπέλο” στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της διαρκούς επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, πλην όμως για κάποια ώρα είχε διπλό ρόλο, να συντονίσει τα F-16 της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

  • Τα μαχητικά των δύο χωρών, πέταξαν για αρκετή ώρα και πάνω από τη Γαύδο, Νότια της Κρήτης πραγματοποιώντας ποικίλα σενάρια, προσβολής στρατηγικών επίγειων στόχων αλλά και αερομαχίες, κάτι στο οποίο οι Έλληνες ιπτάμενοι, είναι οι “καθηγητές” των Αιγυπτίων συναδέλφων τους.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος του Καϊρου για την άσκηση Μέδουσα, είναι και το γεγονός πως εκτός από τα διαρκή ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, όλη την περασμένη εβδομάδα, την αεροπορική αποστολή τους, ακολουθεί και τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο στέλνει εικόνα πίσω στην Αίγυπτο, ενώ συνεχώς το Κάιρο αναφέρεται στην στρατηγικής σημασίας συμμαχία με την Ελλάδα.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο που είχε διεξαχθεί εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ η προηγούμενη «Μέδουσα», τα Μέσα Ενημέρωσης στο Κάιρο αναφερόμενα σ’ αυτή μιλούσαν για μια εκ των μεγαλύτερων ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αιγυπτίων ιπταμένων επεκτείνεται σε ταυτόχρονη συνεργασία με τις μονάδες επιφανείας των δυο χωρών την στιγμή που εκείνες προχωρούν σε σενάρια τα οποία έχουν να κάνουν με ασκήσεις που αφορούν ξεκάθαρα κινήσεις κοντά σε ενεργειακές πλατφόρμες και την προστασία αυτών από κάθε είδους ασύμμετρη απειλή.

Επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων, όπως είχαμε γράψει η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, διεξάγεται σε τμήματα των περιοχών ή και σε περιοχές που η Τουρκία προσπάθησε γι’ ακόμη μια φορά ν’ αμφισβητήσει μέσω των χαρτών Ακάρ.

  • Η Ταραχή της Άγκυρας

Από το 2015, η «Μέδουσα» διεξάγεται για 7η συνεχόμενη φορά και σ’ αυτή την συγκυρία μάλιστα βρίσκει την Άγκυρα μονάχη, σε μια γωνιά να κοιτάζει τους τρόπους που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα η ενεργειακή συμμαχία των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου- ανάμεσα σ’ αυτές η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος- αλλά και την παγίωση του Αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή, ο οποίος έχει θέσει τα τελεσίγραφα προς την Τουρκική κυβέρνηση, σημειώνουν ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο.

  • Από τη μια πλευρά -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- υπάρχουν τα Κυπριακά οικόπεδα όπου δρα η Exxon Mobil, ενώ υπάρχει και το κοίτασμα «Zor» εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, και ενώ Νότια της Κρήτης η Αθήνα έχει προχωρήσει κατά πολύ το δικό της ενεργειακό μέλλον. Όλα αυτά με την Τουρκία στη γωνιά της, την κάνουν ακόμη πιο νευρική και κυρίως διότι βλέπει πως όσες προσπάθειες κάνει με την ενίσχυση στα αμυντικά εξοπλιστικά της, παραμένει εκτός του παιχνιδιού.

Η Ελληνο-Αιγυπτιακή άσκηση, τονίζουν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές αναδεικνύουν εκτός της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, την «ανατολή» της μόνιμης παρουσίας της χώρας μας στη Μεσόγειο, πράγμα το οποίο αποτελεί και επιθυμία όλων των χωρών της ενεργειακής συμμαχίας κυρίως διότι θεωρούν την Ελλάδα τον απόλυτο παράγοντα σταθερότητας και ηρεμίας στην περιοχή. Άλλωστε η Ελλάδα φρόντισε να το κάνει δοθείσης της ευκαιρίας με την παρουσία του ερευνητικού Barbaros της Τουρκίας, βγάζοντας στην ανοιχτή θάλασσα μόνιμη δύναμη επιφανείας για να δηλώσει παρούσα στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Επέστρεψε το Barbaros σε σημείο του οικοπέδου 4: Παρακολουθείται από ελληνικά πλοία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: