Τα λάφυρα της φορο-ληστείας: Δεξιοί, κεντρώοι ή αριστεροί συμπεριφέρονται το ίδιο στους πολίτες




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Όλοι μας σχεδόν καθημερινά αναφερόμαστε στο ληστρικό τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κράτος, ανεξαιρέτως αν στην εξουσία βρίσκονται δεξιοί, κεντρώοι ή αριστεροί, αντιμετωπίζει του πολίτες του. Ωστόσο ποτέ μας δεν μπήκαμε στον κόπο να ψάξουμε και να βρούμε με ποιόν τρόπο η ελληνική πολιτεία βάζει το χέρι της στο συνήθως άδειο ή μισοάδειο πορτοφόλι (για τους περισσότερους τουλάχιστον) των υπηκόων της.

Κανένας πλέον δεν αμφισβητεί ότι στη χώρα μας λειτουργεί το πιο άδικο και τρισάθλιο, με πολλές ευρωπαϊκές πρωτιές, φορολογικό καθεστώς. Όχι μόνο στην άμεση φορολογία (το αφορολόγητο βαίνει διαρκώς μειούμενο), αλλά και στην έμμεση, όπου το κράτος έχει ξεπεράσει σε σκληρότητα ακόμη και τους κοτζαμπάσηδες*.

  • Οι «βόμβες» της αριστερής φορολογίας έχουν δόση τη χαριστική βολή στα φτωχά νοικοκυριά και βάζουν λουκέτο ή εξορίζουν στα Σκόπια, την Βουλγαρία και αλλού χιλιάδες επιχειρήσεις. Μέχρι το μακρινό Πακιστάν έφθασε η χάρη τους! Η Ελλάδα είναι που ανέστησε ουσιαστικά τις οικονομίες της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, με τα φθηνά μεροκάματα και τη χαμηλή φορολογία, την ίδια ώρα που οι Έλληνες ξενιτεύονται ή μένουν άνεργοι.

Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς. Παρατίθεται ένας πρόσφατος λογαριασμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), για οικιακό τιμολόγιο περιόδου δύο μηνών (σε ευρώ), που έχει τις ακόλουθες χρεώσεις: ΔΕΗ 101,74, ΑΔΜΗΕ -ΔΕΔΔΔΗΕ 29,95, ΥΚΩ (Νησιά / Κοινωνικό τιμολόγιο / Πολύτεκνοι κ.λπ.) 7,31, ΕΤΜΕΑΡ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) 24,01, Λοιπές  χρεώσεις 0,07, έναντι κατανάλωσης -45,22, Διάφορα (ΕΦΚ / Ειδικό τέλος 5%0 κ.λπ.) 3,33, ΦΠΑ 15,62, Χρεώσεις ΔΗΜΟΥ 44,08, ΕΡΤ 6,11. Σύνολο λογαριασμού 232,06 ευρώ . Από το ποσό αυτό, μόνο τα 101, 74 ευρώ αντιστοιχούν στην αξία την κατανάλωσης, όπερ συνεπάγεται ότι τα υπόλοιπα 130,34 ευρώ (56%) αποτελούν δυσβάστακτα χαράτσια.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους υπόλοιπους πάροχους Υπηρεσιών κοινής Ωφέλειας προς τους πολίτες, όπως λ.χ. η Δημοτική Επιχείρηση  Ύδρευσης- Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), όπου για συνολικό ποσό λογαριασμού αξίας 29,00 ευρώ, η αξία του νερού που καταναλώθηκε είναι μόλις 14,50 Ευρώ (50% λοιπές χρεώσεις)!

  • Και ο κατάλογος της φοροκαταιγίδας δεν έχει τέλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), το ποσοστό συμμετοχής των φόρων στην τελική τιμή της αμόλυβδης και στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώθηκε στις 04/01/2017 στο 67,28%! Αν σε αυτό προστεθούν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας οι αυξημένες επιβαρύνσεις στην ταξινόμηση μεταχειρισμένων και καινούργιων ΙΧ, θα δείτε ότι το αυτοκίνητο (μαζί με τα καπνικά είδη και τα οινοπνευματώδη ποτά) είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γεμίζει τα ταμεία του το κράτος.

Θα απορείτε ίσως, πως γίνεται με τέτοια υψηλή φορολογία, με μισθούς πείνας και με την ανεργία στα ύψη να υπάρχει ακόμα κίνηση στην αγορά, να έχουμε τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, να είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση καφέ και πάει λέγοντας. Η απάντηση δίνεται πάλιν με αριθμούς.

Το 2010 το μέσο νοικοκυριό δαπανούσε μηνιαία σε είδη παντοπωλείου 460 ευρώ, το ποσό αυτό υποχώρησε το 2014 στα 380 ευρώ, ενώ πλέον κινείται στα επίπεδα των 300 ευρώ, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου. Οπότε για κάποιους μάλλον για το καφεδάκι της παρηγοριάς πρόκειται… και για κάποιους άλλους υπάρχουν πολλά χρήματα διότι έκλεβαν και κλέβουν ακόμη ασύστολα! Υπάρχουν και εκείνοι που για οικονομικούς λόγους δεν βγαίνουν καθόλου από το σπίτι τους, αλλά ποιος αλήθεια νοιάζεται…

  • Συμπέρασμα: Όταν το κράτος κλέβει τους πολίτες του τόσο ξεδιάντροπα, το μόνο που πετυχαίνει είναι να ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τη φοροδιαφυγή και να φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους.  Φόρους στην Ελλάδα πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί (κυρίως του δημοσίου), όχι γιατί είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους πολίτες, αλλά γιατί και να θέλουν δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν…

Και δυστυχώς όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με μια «αριστερή» κυβέρνηση που «ξέχασε», να καταργήσει (όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός αγκαλιά με τον Καμμένο στο Σύνταγμα, μόλις έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών που τους έφερνε στην εξουσία) τον ΕΝΦΙΑ και να μειώσει δραστικά τους φόρους, τις τιμές στα καύσιμα, στα διόδια, τα εισιτήρια σε τραίνα και λεωφορεία (56 ευρώ στοιχίζει το εισιτήριο με τραίνο στη διαδρομή Λάρισα-Αθήνα-Λάρισα) και τόσα άλλα…

Τα ταμεία του κράτους πάνω απ΄ όλα και το πρωτογενές πλεόνασμα. Και όχι μόνο δεν μείωσε τα διόδια αλλά τα αύξησε υπέρμετρα, βάζοντας σταθμούς πληρωμής ακόμη και σε παράδρομους / κατσικόδρομους, ώστε κανένας οδηγός να μην ξεφεύγει… ακόμη κι αν πιάσει τα βουνά….. Αλήθεια αγαπητά μου συριζόπουλα γιατί υποστείλατε τις σημαίες της κίνησης «Δεν Πληρώνω»;

  • Οι κοτζαμπάσηδες, ή προεστοί, ή πρόκριτοι,  ήταν Έλληνες που για λογαριασμό της οθωμανικής διοίκησης εκτιμούσαν αρχικά την φορολογική δυνατότητα εκάστου μέλους της κοινωνίας τους και στη συνέχεια συνέτασσαν τους φορολογικούς καταλόγους και προέβαιναν στην είσπραξη των αναλογούντων φόρων. Παράλληλα ήταν υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης και υπόλογοι αυτής προς την οθωμανική διοίκηση.

Παρά ταύτα μεταξύ αυτών των προκρίτων ή προεστών ή κοτζαμπάσηδων υπήρξαν αρκετοί που αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι της αποστολής τους, υπερβαίνοντας πολλές φορές ακόμη και τους χειρότερους Τούρκους, σε ιδιοτέλειες και αυθαιρεσίες, παροιμιώδης η φράση «τι Μπραΐμης, τι Ζαΐμης!», (που σημαίνει ό,τι ο Ιμπραήμ πασάς, το ίδιο κι ο Ζαΐμης). Συνέπεια αυτών, ακόμη και σήμερα, ειδικά η ονομασία κοτζάμπασης να φέρεται με τη σημασία του αυταρχικού, ή αυθαίρετου ανθρώπου.

(*)Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπλ. καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο Μύθος των Αποτελεσματικών Αγορών: Ετσι προκύπτει η απάτη. Η διόρθωση αναμένεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: