Συλλαλητήριο μαθητών και φοιτητών στα Προπύλαια ενάντια στην διείσδυση του φασισμού στα σχολεία




Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με μικρή ένταση στην οδό Πανεπιστημίου, το μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην διείδυση του φασιμού και της Χρυσής Αυγής στα σχολεία.

Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες σε κατάστημα τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η ένταση έληξε και οι συγκεντρωμένοι μαθητές και φοιτητές έχουν αρχίσει σταδιακά να αποχωρούν.

Η σγκέντρωση και πορεία έγινε με πρωτοβουλία του “Συντονισμού Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», που κάλεσε τους μαθητές να συγκεντρωθούν «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη από μικρή ομάδα μαθητών και άλλων ατόμων που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα για την Μακεδονία.Κι εκεί υπήρξε ένταση από μαθητές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν κτήριο σε κατάληψη, αλλά με την επέμβαση των ΜΑΤ και χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

Τα σχολεία που τελούν σε κατάληψη

Υπό κατάληψη βρίσκονται μέχρι στιγμής 11 σχολεία στη Λάρισα, από μαθητές που διαμαρτύρονται για το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καψάλης τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι το 1ο, το 2ο και το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, το ΕΠΑΛ Φαρσάλων, το 8ο και 14ο Λύκειο, το 9ο, 12ο και 15ο Γυμνάσιο και τα Γυμνάσια σε Μακρυχώρι και Κρανία Ελασσόνας.

Σε κατάληψη βρίσκονται επίσης στον νομό Έβρου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις». Νωρίτερα περίπου 300 μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον φάρο, στην παραλιακή.

Στην Μυτιλήνη τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Λέσβο και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα. Μικρές πορείες μαθητών έγιναν το πρωί στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή.

Κανένα σχολείο δεν έχει κλείσε στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία. Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους μαθητές της Λέσβου κάλεσαν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».

Τζούφη: Να κρατήσουμε τη μαθητική κοινότητα μακριά από το μίσος, τον διχασμό και τον ρατσισμό

«Η προσπάθεια να διοχετεύσει η Χρυσή Αυγή το εθνικιστικό δηλητήριο μέσα στους μαθητές και στα σχολεία, με πολλούς και διάφορους τρόπους, με απεσταλμένους έξω από τα σχολεία, με στελέχη της, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και επιπλέον στοχοποιώντας εκπαιδευτικούς, είναι μία προσπάθεια τρομοκράτησης, σκοταδισμού και ανελευθερίας» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την υποκίνηση καταλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να μιλήσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: