Στρατηγική απάντηση Ελλάδας και Αιγύπτου στους χάρτες της Τουρκίας μέσω της «Μέδουσας»




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τα πλοκάμια της Ελληνοαιγυπτιακής «Μέδουσας» απλώνονται ξανά στο Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος, τη Μεσόγειο, Πολεμικά πλοία της Ελλάδας, της Αιγύπτου, και της Κύπρου θα βρεθούν και πάλι μαζί, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μιας οι τρεις χώρες αποτελούν ένα κυρίαρχο μέρος της ενεργειακής συμμαχίας που έχει ανατείλει στη Μεσόγειο.

Σημαντικό στοιχείο που σίγουρα θ’ ανεβάσει τη ρητορική έντασης από την πλευρά της Άγκυρας τις επόμενες ημέρες είναι ότι οι θαλάσσιοι δρόμοι που θα διεξαχθεί η «Μέδουσα» συμπεριλαμβάνουν τις περιοχές που θέλησε ξανά η Τουρκία να αμφισβητήσει μέσω της παρουσίασης χαρτών, οι οποίες ωστόσο ανήκουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία η γειτονική χώρα επιμένει να μην αποδέχεται.

  • Όσες φορές κι αν έχει διεξαχθεί η άσκηση «Μέδουσα» η Άγκυρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μουσουλμανική χώρα και τους Χριστιανούς Έλληνες και Κυπρίους.

Από την άλλη πλευρά να υπενθυμίσουμε και τις δηλώσεις Αιγυπτίων Αξιωματούχων πως η χώρα τους θ’ αντιδράσει προς οποιονδήποτε απειλήσει σύμμαχη χώρα των ενεργειακών συμφερόντων της περιοχής. Αυτό από μόνο του είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο είχε αποδείξει ότι η Άγκυρα έχασε κάθε έρεισμα στον Μουσουλμανικό κόσμο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια αξιόλογη δύναμη η οποία ωστόσο κατάφερε από τους χειρισμούς της κυβέρνησής της να περάσει στην απομόνωση.

Μέσω της άσκησης «Μέδουσα» εκείνο που αναδεικνύεται ως στρατηγικό μήνυμα είναι ότι οι «συμβαλλόμενες» χώρες έχουν ως κύριο στόχο την σταθερότητα, την ασφάλεια και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή η οποία δεν έχει σταματήσει ν’ απασχολεί διεθνώς για τις γεωπολιτικές της αλλαγές.

  • Η σημειολογία των ενισχυμένων στην άσκηση Αιγυπτιακών Δυνάμεων

Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ που πολλάκις έχουν βρεθεί να συνεργάζονται με Αιγυπτίους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της άσκησης, σημειώνουν ότι αυτή τη φορά η «Μέδουσα» διεξάγεται εν μέσω εξελίξεων που αφορούν όλη τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία διαρκώς είναι στην «κόψη του ξυραφιού» κυρίως διότι αναμένονται νέες εξελίξεις στην περιοχή της Λιβύης, ενώ βεβαίως η Τουρκία αποτελεί την πηγή μέσα από την οποία διατηρούνται οι εντάσεις στα ενεργειακά με διαρκείς αμφισβητήσεις από την πλευρά της τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα.

  • Η Αίγυπτος θα παραστεί στην «Μέδουσα» και πάλι με το Γαλλικής κατασκευής -από την εταιρία που έχει σχεδιάσει και τις φρεγάτες Belhara για τις οποίες η Ελλάδα έχει δηλώσει ενδιαφέρον- ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral «Anwar El Sadat», φρεγάτα Fremm, υποβρύχιο, δυο πυραυλακάτους, έξι μαχητικά F-16 και αεροσκάφος E2-C.

Επιπλέον μονάδες αμφίβιων καταδρομών και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Αιγύπτου θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά στην Ελλάδα και ύστερα από τις διαρκείς συνεκπαιδεύσεις με Έλληνες, αυτή τη φορά οι κινήσεις τους αναμένεται να επεκταθούν σε περισσότερα σενάρια δράσεων, κάτι που στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

  • Γιατί η Ελλάδα πήρε τον τίτλο του «βασικού παίκτη» στην περιοχή

Μπορεί η Ελλάδα να περνά χίλια δυο προβλήματα, πολλές φορές να ψάχνουν σε κάποια μονάδα ένα ανταλλακτικό και να μην το έχουν εκείνη τη στιγμή, αλλά το βρίσκουν, μπορεί πολλοί να λένε πως στα πλοία αυτή τη στιγμή επικρατούν δύσκολες καταστάσεις, κανείς δεν είπε πως δεν είναι έτσι, όμως και μόνο από το γεγονός πως η χώρα μας βγάζει μια «μέση αρμάδα» του Στόλου εκτός Ναυστάθμου, μετακινεί αεροπορικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε μεγάλους αριθμούς, δείχνει τον λόγο που οι σύμμαχοι, θεωρούν την χώρα μας ως τον «βασικό παίκτη» στη Μεσόγειο και δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι.

Τρεις φρεγάτες με τα ελικόπτερά τους, υποβρύχιο τύπου 214, δυο πυραυλάκατοι, αρματαγωγό είναι τα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παίρνουν μέρος στην «Μέδουσα».

  • Επιπλέον η Ελλάδα έχει σχεδιάσει τη συμμετοχή από οκτώ αεροσκάφη F-16, ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερο Super Puma, Chinook, τέσσερα επιθετικά Apache, τμήματα από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, μονάδες πεζοναυτών, αμφίβιους καταδρομείς.

Με Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων θα πάρει μέρος η Κύπρος στη Μέδουσα. Αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι δυνάμεις της Κύπρου, το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουν σταματήσει να ασκούνται σε ρεαλιστικά σενάρια, ενώ στο πλαίσιο των αμυντικών συνεργασιών, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Κυπριών έχουν γίνει μαζί με μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων πολιτειών αλλά και του Ισραήλ.

  • Η Ελλάδα φύλακας του Αιγαίου και κυνηγός τρομοκρατών στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα που Ελλάδα και Αίγυπτος στέλνουν το μήνυμα μέσω της «Μέδουσας», οι φρεγάτες «Ναβαρίνο» και «Θεμιστοκλής» ήδη πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και η φρεγάτα «Ψαρά» που έχει γίνει η σκιά του Barbaros.

  • Η φρεγάτα Ναβαρίνο αποτελεί το πλοίο διοίκησης για το επόμενο τρίμηνο στην διαρκή επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, ενώ ο Θεμιστοκλής έχει αναλάβει δράση στο πλαίσιο της Unifil και ταυτόχρονα είναι κοντά στην Κύπρο.

Επιπροσθέτως η Αθήνα, στον διαρκή αγώνα που διεξάγει για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, βρίσκεται εκεί που οφείλει να είναι, δηλαδή στο Ανατολικό Αιγαίο.

Εκτός των Κανονιοφόρων που πλέουν διαρκώς στο Βόριο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, λόγω της παρατεταμένης επιμονής της Άγκυρας να «κοιτάζει» προς το Καστελόριζο, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχυμένη και διαρκή παρουσία στην περιοχή με μονάδες επιφανείας οι οποίες περιπολούν στο σύμπλεγμα της Μεγίστης ενώ δένουν κάποιες φορές και στο λιμάνι του ακριτικού νησιού.

  • Μέσα από αυτά τα στοιχεία μπορεί ο καθένας να βγάλει σαφή συμπεράσματα της ναυτικής ισχύος της Ελλάδας που χτυπήθηκε επί μακρόν από τη μνημονιακή εποχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο κλήθηκαν και αποδεικνύουν το πόσο στρατηγικό ρόλο είναι ικανές ν’ αναλάβουν σε πλήρη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο και τις σύμμαχες χώρες της περιοχής, ενώ το γεωπολιτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανακατανομή αντικειμένων που είναι ικανά ν’ αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο των ΕΔ κι εκεί χρειάζονται όχι μόνο οι πολιτικές αποφάσεις αλλά και η πίστη στο όραμα του αύριο που μπορεί να στηριχτεί με αποδείξεις του τι έχει καταφέρει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Μετά την ψυχρολουσία στην Κύπρο ανέβασαν πυρετό οι Τούρκοι: Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: