Στόχος η ενίσχυση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου, είπε η Πηλείδου




Σε ομιλία της στο 14ο συνέδριο του The Economist, στη Λευκωσία, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας είναι να ενισχύσει την θέση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου.

Η κ. Πηλείδου είπε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα ελέγχου το 90% του στόλου της ΕΕ και είναι τρίτη παγκοσμίως στην διαχείριση πλοίων.

Παρόλο που η εκτίμηση για την συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ είναι γύρω στο 7%, ανέφερε ότι αν κανείς προσμετρήσει όλους τους παρεμφερείς τομείς οι οποίοι αιμοδοτούνται από τη ναυτιλία τότε θα δει ότι η συνεισφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς.

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Πηλείδου στο κυπριακό σύστημα φόρου χωρητικότητας στο οποίο έχουν επιλέξει πολλές ξένες ναυτιλιακές εταιρείες να ενταχθούν. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των ξένων εταιρειών που λειτουργούν κάτω από το κυπριακό φορολογικό σύστημα αυξήθηκε από 77 το 2017 σε 95 το 2018, με την Υφυπουργό Ναυτιλίας να εκφράζει την ευχή ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πρόκειται, όπως είπε, για το πρώτο τέτοιο σύστημα που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και η Κύπρος αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται την επέκτασή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Πηλείδου 5.000 άνθρωποι εργοδοτούνται στην ξηρά στον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας, και 55.000 ναυτικοί εργάζονται σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Το 20% του παγκόσμιου στόλου είναι υπό κυπριακή διαχείριση, σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας, τόνισε, είναι «να ενισχύσουμε την θέση μας ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιου επιπέδου προς οικονομικό και κοινωνικό όφελος της Κύπρου».

Την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, τόνισε ο Νετανιάχου στην Βάρνα


ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/11/2018 20:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: