Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Εδώ σκότωσαν οι Βρετανοί τον Πανίκο Δημητρίου; Φωτογραφία, πηγή ΚΥΠΕ.

Στην συμφωνία Brexit περιλαμβάνεται και πρωτόκολλο για τις βάσεις στην Κύπρο

Μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Βρετανίας για τη συμφωνία, ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τα βασικά σημεία της συμφωνίας των 585 σελίδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και πρωτόκολλο για τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι ΗΒ και ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε 5 βασικά σημεία:

1) σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών Ευρωπαίων στο ΗΒ και Βρετανών στην ΕΕ, όλοι οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα, εφ όρου ζωής, ακόμα και αυτοί που θα εγκατασταθούν στην μια ή την άλλη περιοχή μέσα στη μεταβατική περίοδο,

2) όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο 28 θα γίνουν σεβαστές, κάτι που σημαίνει ότι το ΗΒ θα συμβάλει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.

3) έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, τα προσωπικά δεδομένα και τις επιμέρους συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την ευρατόμ και άλλα στοιχεία της διαδικασίας αποχώρησης.

4) σε ό,τι αφορά τη “διακυβέρνηση” (εφαρμογή) της συμφωνίας, έχει αποφασιστεί ότι τις διαφορές θα λύνει μια ειδική επιτροπή και σε περιπτώσεις που διακυβεύεται το κοινοτικό δίκαιο, το Δικαστήριο της ΕΕ θα παίζει το ρόλο του ως ερμηνευτής της κοινοτικής νομοθεσίας.

5) συμφωνήθηκε μια μεταβατική περίοδος, από τις 29/03/2019 που το ΗΒ θα είναι τρίτη χώρα και ως 21/12/2020, οπότε και θα διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση σε σχέση με την τελωνειακή ένωση, και την κοινή αγορά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Μ.Μπαρνιέ, συμφωνήθηκαν και τρία πρωτόκολλα:

1) το πρώτο αφορά το Γιβραλτάρ και τις επιμέρους συμφωνίες Ισπανίας – ΗΒ.
2) το δεύτερο αφορά την Κύπρο και τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, και το οποίο διαφυλάσσει την συνέχιση των σημερινών δεδομένων για 11.000 Κύπριους πολίτες θα μπορούν να ζουν όπως και σήμερα εγκατεστημένοι στις εν λόγω περιοχές και
3) το τρίτο αφορά την Ιρλανδία, όπου όπως είπε ο Μ.Μπαρνιέ “βρήκαμε τρόπο για την αποφυγή σκληρού συνόρου”.

Σε σχέση με τη Νήσο της Ιρλανδίας οι δύο πλευρές δεσμεύονται να βρουν μια μόνιμη λύση στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΗΒ- ΕΕ, αν δεν την έχουν βρει μέχρι τότε, μπορούν να ζητήσουν επέκταση της μεταβατικής περιόδου και “αν και
πάλι δεν τα έχουμε βρει, τότε μπαίνει σε ισχύ το λεγόμενο backstop”, είπε ο Μ.Μπαρνιέ.

Η λύση τύπου backstop προβλέπει τον κανονιστικό και τελωνειακό εναρμονισμό της Β.Ιρλανδίας με την ΕΕ, κάτι που συνεπάγεται και πρόσβαση της Β.Ιρλανδίας στην κοινή αγορά μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ο ΗΒ θα είναι υπεύθυνο να εφαρμόσει το κοινοτικό τελωνειακό δίκαιο στη Β.Ιρλανδία και οι πολίτες στη νήσο της Ιρλανδίας θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα.

Τέλος σε ότι αφορά τη “μελλοντική σχέση”, αυτή θα αρχίσει αν συζητείται από τις 29/03/2018 και θα έχει αντικείμενο τη συμφωνία επί μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, με τελωνειακή συνεργασία, χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς, μεταξύ άλλων.

Συνεχής ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλούς ρυθμούς: Προοπτική για τομές, λέει ο Προδρόμου


ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 14/11/2018 22:34

Be the first to comment on "Στην συμφωνία Brexit περιλαμβάνεται και πρωτόκολλο για τις βάσεις στην Κύπρο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*