Σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την κυπριακή ΑΟΖ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σήμερα, στην Ουάσιγκτον, θα πραγματοποιηθεί μία πολύ σημαντική συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο θα υποδεχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλματίας, θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει στον ισχυρό άνδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα προβλήματα που δημιουργούν οι απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και για τα συμφέροντα του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, της Exxon Mobil.

  • Αυτή η συνάντηση δεν θα είναι όπως όλες οι προηγούμενες, άλλων υπουργών Εξωτερικών, όπου κυριαρχούσε το Κυπριακό. Βεβαίως θα συζητηθεί διότι πάντα βρίσκεται στην ατζέντα όλων των αξιωματούχων της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, τούτη τη φορά θα κυριαρχήσουν τα θέματα ασφάλειας και άλλα στρατηγικά ζητήματα, αφού πλέον η υπερδύναμη βλέπει το νησί ως πυλώνα για να κτίσει την πολιτική της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Είναι μία περιοχή, όπου η Αμερική απολαμβάνει καλές σχέσεις με την πλειοψηφία των χωρών, και αν εξαιρέσει κανείς την προβληματική Τουρκία, με μία ματιά στο χάρτη μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν γνήσιους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κυριότερο είναι ότι δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην υπερδύναμη, αντίθετα την διευκολύνουν σε ότι ζητήσει.

  • Η Αμερική θα συνεχίσει να προσπαθεί για να σώσει τη σχέση της με την Τουρκία. Όμως γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι μία εύκολη αποστολή. Τα βήματα για την επαναπροσέγγιση είναι δειλά και πάντα σκοντάφτουν σε ζητήματα στρατηγικής, όπου ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις.

Όπως πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πέρασαν οι εποχές των πειραμάτων και ιδιαίτερα όταν η απέναντι πλευρά, που είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει λάβει αποφάσεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Δύσης.

Η σημερινή Τουρκία αποτελεί «εργαλείο» της Μόσχας και της Τεχεράνης εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Στην Ουάσιγκτον το γνωρίζουν -άπειρες είναι οι αποδείξεις- απλά η εμπειρία αποδεικνύει ότι η αμερικανική διπλωματία και γραφειοκρατία έχει πολύ αργά αντανακλαστικά. Και όταν έρχεται η στιγμή της κρίσης ψάχνονται στους διαδρόμους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεν βρίσκουν λύσεις.

  • Το πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη είναι βαρυφορτωμένο, και οι συναντήσεις του θα είναι ουσίας και είναι ζωντανή η ελπίδα ότι θα φέρουν αποτελέσματα. Εκτός του κ. Πομπέο, θα συνομιλήσει με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον -για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι το δεξί χέρι του προέδρου Τραμπ-, με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Francis Fannon.

Επίσης θα πάει για μερικές ώρες στη Νέα Υόρκη για να συνομιλήσει με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκκι Χάλει, όπου θα θέσει το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Πομπέο, στον έβδομο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών και θα είναι η πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή που η Αμερική θα προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα καλύπτουν και θέματα ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης θα συζητήσει τους σχεδιασμούς της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της, και τη γεώτρηση της Exxon Mobil, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το μήνα.

Για το θέμα της γεώτρησης και γενικά της δραστηριοποίησης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, μπορούμε να πούμε τα εξής, με βεβαιότητα:

Το γεωτρύπανο και τα πλοία που θα το συνοδεύουν όταν αναχωρήσει από τη Λεμεσό για το σημείο της γεώτρησης θα προστατεύονται. Είναι μία συνήθης πρακτική, πόσο μάλλον ότι η Τουρκία και ο πρόεδρος της, απειλούν με πολεμικό κτύπημα. Να σημειώσουμε ότι η προστασία γίνεται στο πλαίσιο της ασφάλειας (και της άμυνας) από τυχόν επίθεση τρομοκρατών. Απ’ εκεί και πέρα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και άλλες απειλές, αν υπάρξουν.

  • Δεύτερον οι απειλές της Τουρκίας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν από την Αμερική. Τα μηνύματα προς την Άγκυρα είναι αυστηρά, διότι το γεωτρύπανο της Exxon Mobil και τα συνοδευτικά πλοία αποτελούν αμερικανικό έδαφος.

Τρίτον, διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον αποκλείουν επανάληψη του σεναρίου της ΕΝΙ, όταν η ιταλική εταιρεία με την εμφάνιση των τουρκικών πολεμικών τα παράτησε και πήγε στο …Μαρόκο. Πιστεύεται ότι εάν υπάρξει απειλή από την Τουρκία, το γεωτρύπανο της Exxon Mobil θα συνεχίσει το έργο του. Δεν θα σταματήσει τη γεώτρηση και δεν θα φύγει από το οικόπεδο 10.

  • Όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον ο ‘Ελληνας υπουργός ΅Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μας είχε πει ότι σχεδιάζεται η τριμερής μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ να γίνει τετραμερής με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Χριστοδουλίδη με τον κ. Πομπέο.

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε εάν η Αμερική πάρει τη μεγάλη αυτή απόφαση.  Εάν η τριμερής γίνει τετραμερής θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αφού σχηματίζεται μία συμμαχία στη Μεσόγειο, από πιστές χώρες προς την Ουάσιγκτον, με πολύ σημαντική στρατηγική σχέση.

  • Στο σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα η Τουρκία για την Αμερική, οι επιλογές των ΗΠΑ δεν είναι πολλές. Σημασία όμως έχει, ότι υπάρχουν καλές επιλογές, οι οποίες με κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούν να απορροφήσουν το κενό που θα δημιουργήσει η πιθανή φυγή της Τουρκίας.

Ένας από αυτούς που πιστεύει με πάθος στο Ισραήλ και συνομιλεί συχνά με τον κ. Νετανιάχου, είναι ο πρεσβευτής Τζον Μπόλτον. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έχει αναλάβει τα θέματα της ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, έχει στρέψει εντελώς την αμερικανική πολιτική προς το Ισραήλ, και ενδιαφέρεται σφόδρα για τη θωράκιση του Εβραϊκού Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συζητήσεις με την Κύπρο. Η συνάντηση με τον κ. Μπόλτον θα επιβεβαίωσει «την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Οι οιωνοί είναι λοιπόν καλοί. Ας περιμένουμε μέχρι το απόγευμα για τα καλά νέα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Επιτέλους, δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: