Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της Exxon Mobil: Ο υφυπουργός Φάννον στη Λευκωσία




Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον. Η επίσκεψη του συμπίπτει με την πρώτη γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Φάνον θα έχει στις 09:30 συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Φάνον θα περιοδεύσει στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, από τις 11 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, και πως κατά την περιοδεία του θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

«Το ταξίδι του θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι OMEGA:

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάννον θα έχει sσήμερα τις πρώτες επαφές του στη Λευκωσία.

Θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Λακκοτρύπη για να συζητήσουν την συνεργασία της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών την ενεργειακή ασφάλεια, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον και να αλληλοενημερωθούν για όσα θετικά συμβαίνουν στο οικόπεδο 10, όπου αύριο ή το Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση της Exxon Mobil.

Ο κ. Φάννον είναι στενός συνεργάτης του υπουργού Πομπέο και του βοηθού υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα έρθει και αυτός στην Κύπρο σε επόμενο στάδιο, αλλά οπωσδήποτε μέσα στον Δεκέμβριο όταν θα ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση.

Οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil σηματοδοτούν την ολοκληρωτική επαναφορά της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο. Και εάν όλα πάνε καλά με τις γεωτρήσεις, η συνεργασία με την Κύπρο θα εδραιωθεί περισσότερο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Exxon Mobil θα οικοδομήσει μεγάλες εγκαταστάσεις στο νησί.

Το θέμα συζήτησης μεταξύ των διπλωματών στην Ουάσιγκτον είναι η ομολογία του Ταγίπ Ερντογάν ότι οι Αμερικανοί του ξέκοψαν ότι απαγορεύεται κάθε πρόκληση στο οικόπεδο 10. Και βέβαια, για να το λέει ο ίδιος αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε δεν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν ότι οι Αμερικανοί δήθεν του είπαν πως στα οικόπεδα εκτός του 10 μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Το γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των γεωτρήσεων, δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία πρόκληση στην περιοχή όπου δρα η Exxon Mobil.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φάννον θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Το ταξίδι του θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Σκληρός για Αιγαίο και Κύπρο ο Τσαβούσογλου: Δεν δέχεται “μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: