Σε δύο μήνες στη Βουλή η μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτιμά ο Πετρίδης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας προβαίνουν σε δηλώσεις για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά από συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών. ΚΥΠΕ
Την εκτίμηση ότι τους επόμενους δύο μήνες η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει με το πακέτο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος και εξέφρασε την στήριξή του.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε το Γιώργο Λιλλήκα «γι αυτή την μακρά και χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουν γίνει αρκετές μελέτες», είπε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι η διαβούλευση οδεύει προς το τέλος της και πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια».

Αναγνώρισε ότι «φυσικά και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα». Σημείωσε ωστόσο ότι εξήγησε στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών πως «θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που αφορά νέες αρμοδιότητες, τις οποίες πρέπει να έχουν οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κοντά στον πολίτη ως μικρές, τοπικές κυβερνήσεις».
Για να γίνει αυτό, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, «πρέπει να υπάρξει σαφήνεια και όσον αφορά τα θέματα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και αυτονομίας των Δήμων».

Έχουμε δει όλα αυτά τα θέματα σε αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι «έχουμε λάβει υπόψη και αρκετές από τις παρατηρήσεις που μας είπε ο Πρόεδρος. Θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη, πολύ παραγωγική η συζήτηση και τους επόμενους δύο μήνες νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη Βουλή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την «πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα».

«Ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουμε ότι η μεταρρύθμιση όπως πλέον μας την έχει παρουσιάσει ο κ. Υπουργός κινείται προς την σωστή κατεύθυνση», είπε.

«Συμφωνούμε με την όλη φιλοσοφία, γιατί από την αρχή ως Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζαμε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να υπηρετεί ένα στόχο: την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών προς το δημότη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Δήμων, όντως, είναι πολύ μεγάλος για τα μεγέθη της Κύπρου. «Πάντα στηρίζαμε τη θέση ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Δήμων με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι αυθαίρετα», είπε, προσθέτοντας ότι «χαίρομαι γιατί η όλη προσέγγιση πλέον της κυβέρνησης και του Υπουργού είναι προς αυτή την κατεύθυνση, γι αυτό θα στηρίξουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την συμφωνία της Συμμαχίας ότι θα πρέπει «να συμπεριληφθούν μέσα και οι κοινότητες με διαφορετικά κριτήρια, αλλά που θα μπορούσαν περιφερειακές κοινότητες των δήμων να ενσωματωθούν σε δήμους με την ίδια πάντα λογική, διαφυλάττοντας, βέβαια, ότι οι πιο μεγάλοι δήμοι ή οι πιο μεγάλες κοινότητες δεν θα λειτουργήσουν εις βάρος των μικρότερων».
Νομίζω, είπε, «ότι η όλη φιλοσοφία, όπως μας έχει παρουσιαστεί, όντως λαμβάνει υπόψη αυτό τον κίνδυνο και περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία προστατεύουν τις μικρές κοινότητες».

Μπορεί, πρόσθεσε, «να έχουμε κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις για κάποια άλλα ζητήματα, αλλά θεωρούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση και εμείς θα είμαστε θετικοί, θα στηρίξουμε την μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών «θα πρέπει επιτέλους, ήρθε η ώρα, όντως οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες, να μεταφερθούν όσο γίνεται πιο κοντά στους πολίτες, στους δημότες». Να φύγουμε, σημείωσε, «από το συγκεντρωτικό, κεντρικό κράτος και να πάμε σε ένα αποκεντρωμένο κράτος που να νοιώθουν και οι πολίτες ότι είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους καις τις αρχές που διαχειρίζονται τα ζητήματα της καθημερινότητας τους». Βέβαια, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να λάβουμε κι όλα τα άλλα μέτρα που απαιτούνται για να υπάρχει και η σωστή διακυβέρνηση και η διαφάνεια για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».

Σε ερώτηση για το πότε θα εφαρμοστεί αν ψηφιστεί η μεταρρύθμιση ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «νομίζω ότι ο ελάχιστος ορίζοντας είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές γιατί και με την ψήφιση των νομοσχεδίων αν αυτό γίνει εφικτό, που το ευχόμαστε, θα πρέπει να ακολουθήσει και κάποια τεχνοοικονομική προετοιμασία, κάποιες δομές να στηθούν, γιατί μιλούμε για μια ριζική αλλαγή του συστήματος». Αλλά, πρόσθεσε, «νομίζω υπάρχει επαρκής χρόνος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει επέλθει συμφωνία με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων ανέφερε ότι «όπως ξέρετε είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και με την Ένωση Δήμων και με την Ένωση Κοινοτήτων γι αυτά που τους αφορούν». Δεν νομίζω, είπε ο κ. Πετρίδης, «ότι θα συμφωνήσουν όλοι σε όλα. Γιατί σας είπα ότι είναι ένα τεράστιο θέμα που αφορά πολλές αρμοδιότητες, αφορά πολλές δομές».

Αλλά, πρόσθεσε, «πρέπει να πω ότι η μέχρι τώρα συνεργασία και διαβουλεύσεις που είχαμε ήταν πάρα πολύ θετικές».
Ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν είναι ούτε εμάς αυτοσκοπός μας η μείωση των Δήμων». Η μείωση των Δήμων όμως, ανέφερε, «είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει και η διοικητική και η οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και αυτές οι αρμοδιότητες που χρήζουν σε μια τοπική κοινωνία. Και αυτό έχει γίνει κατανοητό πιστεύω».

«Υπάρχουν κάποια επιμέρους θέματα τα οποία θα τύχουν διευκρίνισης ή συγκεκριμενοποίησης το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται ότι σε κάποια ζητήματα μπορεί να μην υπάρξει πλήρης συμφωνία», είπε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας από την πλευρά του ανέφερε ότι εκτίμηση ότι όταν ξεφύγουμε από την κομματική προσέγγιση και «δούμε σφαιρικά τι πραγματικά εξυπηρετεί τους πολίτες, τους δημότες τότε πιστεύω θα διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη μεταρρύθμιση».

Στην Πάφο το συνέδριο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων και Συμβούλων του Ισραήλ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/11/2018 13:49

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal