“Το χρυσάφι” της ΑΟΖ: Για να μεταφέρουν τους υπουργούς στο γεωτρύπανο κάτι καλό γίνεται…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η μετάβαση των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax, που ενεργεί γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ για την κοινοπραξία της Exxon Mobil και της κρατικής εταιρείας του Κατάρ, δεν ήταν ένα θεαματικό σόου, όπως υπέθεσαν μερικοί που αναζητούν πάντα την άρνηση και στις πιο θετικές πράξεις.

Επρόκειτο για μία πολύ σημαντική εξέλιξη σε μία κρίσιμη στιγμή για τη πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 10, η οποία αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα αλλάξει τα δεδομένα που γνωρίζουμε στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Η πρώτη συνέπεια, εάν τα αποτελέσματα είναι «γενναία», όπως αναμένουν στο Τέξας και στη Λευκωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «θα βάλουν επίσημα πόδι» στην Κύπρο, κατασκευάζοντας τη μεγαλύτερη ενεργειακή βάση στην ευρύτερη γειτονιά. Και ως γνωστόν, όπου υπάρχουν ενεργειακοί πόροι, προστατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών που έχουν συμφέροντα. Στην περίπτωση της Exxon Mobil το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι στα ύψη.

Η απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Καθλίν Ντόχερτι και άλλους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο γεωτρύπανο, τη στιγμή κατά την οποία γινόταν η γεώτρηση έχει ιδιαίτερη σημασία. Εάν πιστέψουμε Κύπριο παράγοντα, η κίνηση αυτή δεν θα γινόταν εάν η αμερικανική εταιρεία είχε την παραμικρή ένδειξη ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης δεν θα είναι καλά…

  • Εικάζει, λοιπόν, ότι για να γίνει αυτή η επίσκεψη στο γεωτρύπανο και να δημοσιοποιηθεί από την εταιρεία και τους Αμερικανούς, τα μηνύματα είναι καλά. Μακάρι. Διότι ο κυπριακός λαός δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλη απογοήτευση. Η εύρεση φυσικού αερίου σε μεγάλες ποσότητες και καλής ποιότητας μπορεί να είναι και ο καταλύτης για να επιλυθεί δίκαια το Κυπριακό πρόβλημα. Και όταν λέμε δίκαια, εννοούμε με όρους Δημοκρατίας και όχι με το «αποφασίζω και διατάζω» του Τούρκου αυταρχικού ηγέτη, Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μένα έκαναν μεγάλη εντύπωση τα χαμόγελα της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών. Γενικά, τηρούσε όλα τα χρόνια της θητείας της μία φιλοτουρκική στάση. Μας εκνεύρισε πολλές φορές με τις ενέργειες της. Τελευταία έχει συνειδητοποιήσει και αυτή ότι οι Τούρκοι, που τόσο υποστήριζε, έχουν προδώσει την Αμερική.

  • Η κ. Ντόχερτι είναι μέρος αυτής της αμερικανικής γραφειοκρατίας που αδίκησε την Ελλάδα και την Κύπρο, και πάντα επιβράβευε την Τουρκία. Βεβαίως, στη ζωή λέμε πως ποτέ δεν είναι αργά. Η Κύπρος πια, δεν έχει μόνο πορτοκάλια και μανταρίνια, αλλά φαίνεται πως διαθέτει στην ΑΟΖ της και «μαύρο χρυσάφι». Φαίνεται ότι το νησί από τη θέση του θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αμερικανικής  υπερδύναμης.

Ας ελπίσουμε ότι τα χρόνια αδικίας της Κύπρου έχουν τελειώσει και η Αμερική θα παίξει ένα θετικό ρόλο πια και θα διαγράψει με τις πράξεις της τα ανομήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αδίκησαν παράφορα την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι πάρα πολλά τα 44 χρόνια κατοχής.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Αμερική του Χένρι Κίσιγκερ σχεδίασε το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου, για να ακολουθήσει -με βάση το αρρωστημένο σχέδιο του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών- η εισβολή και η κατοχή του νησιού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Κίνηση ισχυρού συμβολισμού: Κύπριοι υπουργοί, αντιπρόεδρος της EXXON Mobil στην γεώτρηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: