“Πατρίδα μας η Ελλάδα”: Οι ηρωικοί ψαράδες στο Μάτι παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια




Πάλεψαν με τον καπνό και τα κύματα για να σώσουν τους συμπολίτες τους. Πέντε ψαράδες, πέντε Έλληνες που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά τη λατρεύουν με πάθος, αναδείχθηκαν σε ηρωικές φυσιογνωμίες εκείνη την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο Μαχμούντ Μούσα Μεσαφέρ, ο Μοχάμεντ Φούντα, ο Ελ Χανίσι, ο Σαΐντ Ντάντο και ο Ερβίν Τζέκα βρίσκονται στη χώρα μας πολλά χρόνια, άλλος 20, άλλος 25, άλλος 30. Στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε προς τιμή τους η ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους από τότε που έγινε γνωστός ο ηρωικός ρόλος τους στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Σε λίγες ημέρες θα λάβουν τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια, κάτι που αποτελεί ηθική ικανοποίηση για τους ίδιους. Όπως εξηγεί ο Αιγύπτιος Μαχμούντ Μεσαφέρ «… πάντα ένοιωθα Έλληνας και τώρα, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα μας δώσουν την ιθαγένεια, κάτι αισθάνθηκα μέσα στην ψυχή μου. Είναι δική μου χώρα, είναι η πατρίδα μου. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος νοιώθω που ακούω και τον πρωθυπουργό να μου λέει “είσαι από εδώ”». Όσο για την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του, αυτό είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στην κοινωνία της Νέας Μάκρης. «Τώρα τελευταία, πηγαίνω στις καφετέριες και με κερνάνε. Μου λένε “Μαχμούντ, δεν παίρνουμε λεφτά από εσένα”. Αγάπησα την Ελλάδα, αλλά τώρα ακόμα πιο τρελά την αγαπάω. Αισθάνομαι τον κόσμο, όχι απλώς ως συμπατριώτες μου, αλλά ως οικογένειά μου».

Ο Μαχμούντ βρίσκεται στην Ελλάδα 31 χρόνια, οκτώ περισσότερα από τον Αλβανό Ερβίν Τζέκα, ο οποίος τόνισε για το θέμα της ιθαγένειας: «Είμαστε χαρούμενοι και μας βοηθάει πάρα πολύ. Ανοίγει δρόμους, για να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε πριν. Ευτυχώς κατάφερα να πάρω αυτό που ονειρευόμουν εδώ και χρόνια». Και αυτός, από την πλευρά του, διαπίστωσε αλλαγές στη στάση του κόσμου. «Τώρα όλους τους ξένους, μας βλέπουν με διαφορετικό μάτι. Πρέπει όλοι να λειτουργούμε με ένα μυαλό και ένα σκεπτικό. Όταν κάποιος έχει ανάγκη πρέπει να τον βοηθάμε, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας. Είδα κι εγώ κάποιες αλλαγές, παρότι έχουμε μεγαλώσει εδώ στη Νέα Μάκρη και μας ξέρει όλος ο κόσμος. Μου λένε “ευχαριστώ” στον δρόμο άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τη φωτιά. Απλώς ένιωσαν την ανάγκη να με ευχαριστήσουν για ό,τι έκανα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και οι βουλευτές Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου και Γιάννης Δέδες.

Αλέξης Χαρίτσης: «Πρωτοφανής ο ηρωισμός των ψαράδων στο Μάτι»

Για πράξεις «πρωτοφανούς ηρωισμού» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας για τους πέντε -που όλοι τους βρίσκονται περισσότερα από 20 χρόνια στην Ελλάδα- είναι στην τελική της φάση.

Αναλυτικά, ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε:

«Με τη δική μας παρουσία εδώ τιμούμε και από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του ίδιου του πρωθυπουργού, δηλαδή την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες ψαράδες γίνεται πλέον πράξη.

Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες στο υπουργείο Εσωτερικών και τις επόμενες ημέρες πηγαίνει προς υπογραφή το διάταγμα στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να δοθεί τιμητικά η ιθαγένεια σε αυτούς τους ανθρώπους που επέδειξαν πρωτοφανή ηρωισμό. Είναι η ελάχιστη απόδοση ευγνωμοσύνης και τιμής από την πλευρά του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την αυτοθυσία τους και τη συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό το χαρακτήρα έχει η δική μας παρουσία εδώ σήμερα, να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για όλα αυτά τα οποία έκαναν εκείνες τις πολύ δύσκολες ώρες στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και της Ραφήνας».

Για την πρόοδο των δραστηριοτήτων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Σπίρτζης:

«Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ τιμά τους ψαράδες μας που με αυτοθυσία έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους. θέλουμε να συνεχίσουμε το παράδειγμα που εκείνοι έδωσαν για να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ώστε να αποκτήσει η περιοχή άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που είχε στο παρελθόν και να ξεπεράσουμε παθογένειες και προβλήματα δεκαετιών.

Πιστεύω ότι μαζί με τους πολίτες, μαζί με αυτούς που έχασαν και τις περιουσίες τους, αλλά και δικούς τους ανθρώπους, θα τα καταφέρουμε.

Έχουν γίνει τεράστια βήματα τον τελευταίο καιρό. Εκτός από την ανάταξη της περιοχής, έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, έχουν προγραμματιστεί τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα τόσο για το μέγα ρέμα της Ραφήνας όσο και για τα ρέματα της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα. Η περιοχή επιτέλους αποκτά την ορθολογική δομή που έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια.

Την ίδια ώρα εκτός από την υλοτόμηση, τον αμίαντο και τη συλλογή του, προχωράμε στη φύτευση της λεωφόρου Μαραθώνος με βάση φυτοτεχνικές μελέτες, για να μην υπάρχουν τα πεύκα που συντέλεσαν πάρα πολύ στην καταστροφή την οποία ζήσαμε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ (σ.σ. ολική απαλλαγή για τους πυρόπληκτους) περάσαμε ήδη την τροπολογία εδώ και 15-20 μέρες, προχωράει κανονικά και πιστεύω ότι πολύ σύντομα το σύνολο των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι υλοποιημένο.

Το ζήτημα για εμάς είναι να λύσουμε τα πολύ μεγάλα πολεοδομικά προβλήματα χωρίς να δημιουργήσουμε κοινωνικά θέματα. Υπήρχε πολεοδομικό χάος και στρεβλώσεις, ακόμα και σε περιοχές που είναι εντός σχεδίου πόλεως, λόγω των τίτλων που υπήρχαν ως οικόπεδα μέσα στα ρέματα και μέσα στα δάση από παλιούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς και σε χρόνια που δεν υπήρχε Δημοκρατία. Εμείς πρέπει να δούμε το θέμα από την οπτική του Κράτους που έχει συνέχεια και έχει ευθύνη για ότι έγινε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους λέγοντας:

«Όταν έχεις δίπλα σου τέτοια παραδείγματα αλληλεγγύης προς τον άνθρωπο που κινδυνεύει, τότε μπορείς να αισιοδοξείς. Να βλέπεις τον κόσμο με μία διαφορετική ματιά, μια ματιά που μας κάνει πιο δυνατούς. Νομίζω, πως εκφράζω όλους μας, και τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι αισθανόμαστε απέραντη εκτίμηση, απέραντη ευγνωμοσύνη, όταν εκείνες τις δύσκολες ώρες κάποιοι άνθρωποι μπήκαν μπροστά, στάθηκαν δίπλα, έσωσαν ζωές

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση διά του Υπουργείου Εσωτερικών θα κάνει μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού, αλλά νομίζω και πρακτικής αξίας για τους ίδιους. Κάποιοι άνθρωποι που ήταν δίπλα μας τόσα χρόνια, που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ίδια σχολεία με τα δικά μας, που ζουν στα διπλανά μας σπίτια, δεν είναι διαφορετικοί από εμάς. Είναι Έλληνες πολίτες και τώρα θα γίνουν και τυπικά Έλληνες πολίτες. Έχετε τον θαυμασμό μας, την εκτίμησή μας, γιατί με τη στάση σας, μας δίνετε κουράγιο».

02/11/2018 10:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κουνιέται ακόμα η Ζάκυνθος: Νέος μετασεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: