“Κόντρες” για τα γεωτρύπανα της Exxon και της Τουρκίας: Σε εγρήγορση Ελλάδα και Κύπρος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Αγώνας εν πλω για τα γεωτρύπανα της Exxon Mobil και της Τουρκίας, το πρώτο θα φτάσει σε λίγα 24ωρα στο λιμάνι της Λεμεσού κι απ’ εκεί μαζί με τα βοηθητικά πλοία θα ξεκινήσει για λίγα μίλια ακόμα το ταξίδι του μέχρι να φτάσει στο οικόπεδο 10 που αναμένεται να ξεκινήσει την γεώτρηση του.

Το γεωτρύπανο της Τουρκίας, κι αυτό όπως λένε πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό, με μικρή απόκλιση πιθανό από το πρώτο, αναμένουν οι Τούρκοι να προσεγγίσει τις ακτές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας για να λάβει την δική του αποστολή.

  • Τα σχέδια της Άγκυρας κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει, μπορεί όμως να υπολογίσει πως από την στιγμή που θα φτάσει το γεωτρύπανο στις Τουρκικές ακτές, αν δεν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με εκείνα που είχαν στην πλατφόρμα Fatih, οι αξιωματούχοι της Τουρκίας θα επιδιώξουν να προωθήσουν τα προκλητικά σχέδιά τους για τη Μεσόγειο.
  • Από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, τα περισσότερα πολεμικά πλοία φαίνεται πως έχουν απομακρυνθεί στηριζόμενα στα ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που διαθέτουν, ιδιαίτερα τα Αμερικανικά. Η μοναδική παρουσία, μονάδα επιφανείας είναι το Makarov της Ρωσίας το οποίο έχει πλώρη να κινηθεί μακριά από τα οικόπεδα.

Οι κινήσεις αυτές, τουλάχιστον στα μάτια Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, δείχνουν πως η πλευρά της Άγκυρας έλαβε το μήνυμα που ήταν αναγκαίο ενώ από την πλευρά της Τουρκίας πιθανότατα υπάρχουν οι εγγυήσεις προς την Αμερική πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενοχλήσουν την γεώτρηση της Exxon Mobil.

  • Εγρήγορση Κύπρου και Ελλάδας

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένες οι κινήσεις τους σε ότι αφορά την όποια δράση στην ανατολική Μεσόγειο και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στην περίπτωση που τα πληρώματά τους διαταχθούν να μετακινηθούν.

  • Τα πληρώματα των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι νεότερες του Ελληνικού Στόλου, έχουν πάρει εντολές να βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως επίσης και άλλων σημαντικών μονάδων του στόλου και κυρίως τα λεγόμενα ταχέα σκάφη.

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου φαίνεται πως γι’ ακόμη μια εβδομάδα θα παραμείνει η φρεγάτα Σαλαμίς, με άλλα δυο πλοία του στόλου να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στο πλαίσιο αποστολής που τους έχουν ανατεθεί. Άλλωστε από την ημέρα που πάρθηκε η πολύ σοβαρή απόφαση της χώρας μας από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού να δοθεί ηχηρό παρόν με την αποστολή πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι από το ερευνητικό Barbaros, αυτό είναι πλέον μονόδρομος με τη διαρκή παρουσία Ελληνικού πολεμικού πλοίου στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εφόσον υπάρχει πρόκληση.

Σ’ αυτό το σημείο πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο επισημαίνουν πως η Τουρκία διαχρονικά έχει δείξει πως όταν επίκειται συνάντηση σε επίπεδο ηγετών όπως του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντιγάν, ρίχνει τους τόνους των προκλήσεων ακόμη και στη ρητορική της, μένει φυσικά αυτό ν’ αποδειχτεί και στην πράξη.

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil εισέρχεται σε ελληνικά νερά: Κατευθύνεται στην Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: