Προϋπολογισμός για …εκλογές: Οι δανειστές πάντως χαιρέτισαν το σχέδιο της κυβέρνησης!




Στον πρώτο προϋπολογισμό μετά τη περίοδο τη λιτότητας αναφέρεται το άρθρο της Alexias Kefalas, στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα για το 2019 μειώνει τα ελλείμματα και χαιρετίσθηκε από τις Βρυξέλλες, αλλά επικρίθηκε από τους οικονομολόγους στην Αθήνα που τον κατηγορούν για εκλογικισμό. Τίτλος του κειμένου: La Grèce présente son premier budget post-austérité.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων κατοικίας, μείωση κοινωνικών εισφορών και φόρων όπως ο πολύ αμφιλεγόμενος ΕΝΦΙΑ, που ωστόσο η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να απαλείψει τελείως. Τέλος οι συντάξεις δεν θα περικοπούν 18% όπως προβλεπόταν, από το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αυγή βλέπει στον προϋπολογισμό μία νέα εποχή για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας δηλώνει ότι «διέψευσε τις Κασσάνδρες που προβλέπανε την καταστροφή της οικονομίας της χώρας», και η Ε.Ε. ενέκρινε τον προϋπολογισμό. Ένα αδύναμο σημείο του προϋπολογισμού είναι ότι περιλαμβάνει μείωση των δημόσιων επενδύσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ., ενώ στο κείμενο είναι κρυμμένοι νέοι φόροι ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, χωρίς αμφιβολία, για να καθησυχασθούν οι πιστωτές της χώρας, καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει υπό στενή παρακολούθηση των Βρυξελλών.

“Ο προϋπολογισμός είναι μια δημαγωγική απάτη με εκλογικούς σκοπούς, η οποία δεν αλλάζει τίποτα και εμποδίζει την επανάκαμψη της Ελλάδας”, δηλώνει ο Olivier Delorme, ιστορικός και ειδικός στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αντανακλώντας τις δηλώσεις  ορισμένων οικονομολόγων.

Η ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών κατά 900 εκατ. ευρώ, αναμφίβολα ανταποκρίνεται στην κατακόρυφη πτώση του Α.Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις.

Η τελευταία του Ινστιτούτου Public Issue, δείχνει ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία προπορεύεται 16,5 πόντους έναντι του Σύριζα. Στην κοινή γνώμη, ο φόβος να μην βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας είναι, πράγματι, αισθητός.

Ο Olivier Delorme συνοψίζει την κατάσταση των Ελλήνων, αναφέροντας «μια δημευτική φορολογία που δεν σχετίζεται με την ικανότητα συνεισφορών ενός λαού μαζικά φτωχοποιημένου, τη καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών, τη καταλήστεψη της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, τη δυσπιστία σε σχέση με πολιτικές που υπάκουαν σε ξένες δυνάμεις εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να μοιράσει στον πληθυσμό όσο το δυνατόν περισσότερα καλά νέα πριν από τις επόμενες εκλογές και να δώσει νέα ώθηση στη χώρα. Στόχος του, είναι τελικά να πείσει τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί ξανά στις αγορές. Προς το παρόν, τα επιτόκια των ομολόγων, επηρεασμένα από την ιταλική κατάσταση, παραμένουν απαγορευτικά. Παρά τις επιφυλάξεις, ο προϋπολογισμός  φαίνεται ότι θα εγκριθεί χωρίς εμπόδιο στο Κοινοβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου.

Η οικονομική ορθοδοξία απέναντι στη δημαγωγική πρόκληση – Αναφορά στην Ελλάδα

Η απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντικατοπτρίζει μια νέα τάση στις ανεπτυγμένες χώρες: την απόρριψη ισορροπημένων οικονομικών πολιτικών υπέρ δημοσιονομικών κινήτρων για τη μείωση των ανισοτήτων, γράφει ο Mohamed El Erian στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. Τίτλος του κειμένου: L’orthodoxie économique face au défi populiste

Η περίπτωση της Ιταλίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση των κυβερνήσεων στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες να αμφισβητήσουν την ορθοδοξία των οικονομικών πολιτικών. Καθώς η τάση αυτή συνεχίζεται, είναι απαραίτητο οι οικονομολόγοι και οι άλλοι παράγοντες της αγοράς να σκεφθούν και να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά σχετικά με τους συμβιβασμούς που διαμορφώνουν τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής απέναντι σε δύσκολες συνθήκες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αμφισβήτησε την οικονομική ορθοδοξία σε ανεπτυγμένη χώρα. Όταν ήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, η κυβέρνηση του Σύριζα ανακοίνωσε ότι σκόπευε να διακόψει με τη συμβατική προσέγγιση που υιοθέτησαν οι προκάτοχοί της, φθάνοντας μέχρι να ζητήσει την άποψη των ψηφοφόρων μέσω  δημοψηφίσματος.

Τελικά, ο φόβος της εξόδου από την ευρωζώνη ανάγκασε την Ελλάδα να επιστρέψει στην πολιτική ορθοδοξία. Οι πολιτικές οργής, είναι το άμεσο αποτέλεσμα πολλών χρόνων αργής και ανεπαρκούς ανάπτυξης, που συνοδεύεται από αυξανόμενες ανησυχίες για την ανισότητα  στα εισοδήματα, τον πλούτο και τις ευκαιρίες.

Αντί να απορρίπτεται αυτή η αντίδραση, θα ήταν προτιμότερο οι ειδικοί να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, κάνοντας σιωπηλούς συμβιβασμούς. Στην περίπτωση της Ιταλίας, η ΕΕ πρέπει συνεπώς να παραμείνει ευέλικτη. Αλλά η ιταλική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αποδείξει ότι λαμβάνει πολύ πιο σοβαρά την εφαρμογή απαραίτητων αλλαγών για να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα μία ταχύτερη ανάπτυξη.

Το lobbying δεν είναι εχθρός της δημοκρατικής διαδικασίας αλλά η αδιαφάνεια, είπε ο Μίχαλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: