Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου της νέας συνοριακής διάβασης μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ στον Λαιμό του Δήμου Πρεσπών.
Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG-IPA, GREECE-fYROM 2014-2020, που έγινε στις Πρέσπες, εξουσιοδότησαν ομόφωνα τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος να προχωρήσει στην τεχνική επεξεργασία και προετοιμασία για τη χρηματοδότηση του έργου, που εκτός της συνοριακής διάβασης, θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση στην περιοχή του Λαιμού.
Όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος Διευθυντής Προγραμμάτων στην Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ), η κεντρική ιδέα της πρότασης που παρουσιάστηκε στους εταίρους περιλαμβάνει «την κατασκευή εγκαταστάσεων συνοριακού ελέγχου, των απαραίτητων οδικών προσβάσεων αλλά και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανάπλαση του Λαιμού που πλέον θα γίνει οικισμός εισόδου της χώρας μας».
Οι συμβεβλημένοι εταίροι του έργου είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και στις δύο χώρες όπως η Περιφέρεια του Resen στην πΓΔΜ οι όμοροι δήμοι της περιοχής, αλλά ο επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι 4.000.000 ευρώ και, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, τα χρήματα θα γίνουν περισσότερα από τους εγχώριους προϋπολογισμούς των δύο χώρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Τον Μάρτιο 2019 αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Τεχνικό Δελτίο του έργου και μέχρι το τέλος του έτους όλοι ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαγωνισμών για την κατασκευή του έργου. Οι εργασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων θα γίνουν από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ προβλέπονται και παρεμβάσεις στον Λαιμό, που θα είναι ο πρώτος Οικισμός εισόδου αμέσως μετά τη συνοριακή διάβαση.
Ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη και επισήμανε ότι «η διάνοιξη και λειτουργία της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό αποτελεί έργο πνοής για την Πρέσπα και τη διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».
Στην κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των προγραμμάτων INTERREG-IPA από Ελλάδα και πΓΔΜ, εκπρόσωποι των δύο περιφερειών της τοπικής αυτοδιοίκησης και εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία των Εξωτερικών των δύο χωρών. Τέλος, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούν από πολύ κοντά τα διασυνοριακά προγράμματα, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρόταση που παρουσιάστηκε στην επιτροπή, αλλά και την πεποίθησή τους να έχουν ξεκινήσει οι δράσεις υλοποίησης εντός του 2019.
Τα Σκόπια δεν τηρούν τη συμφωνία: Ιδού τα προβληματικά σημεία των τροπολογιών του Ζάεφ
09/11/2018 10:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Σπ. Κουταβά
Κοζάνη, Ελλάδα